aláírásgyűjtés indult

2019.04.18. 15:27

Szavazni kell a révfülöpi kikötőről

Amint arról lapunkban korábban már hírt adtunk, az Önkormányzat rendelkezésére áll a környezetvédelmi hatóság megfellebbezhetetlen döntése, amely szerint a környezetre káros hatása nincs a tervezett kikötőnek.

Tóth B. Zsuzsa

A révfülöpi vitorlás kikötő látványterve

Annak megépítését mégis sokan ellenzik, aláírásgyűjtés indult el, népszavazást tartanak az ügyben.

Kondor Géza polgármester elmondta lapunknak, hogy egyelőre még csak látványterveket tettek közzé, amelyek bemutatták, hogy egy minden szempontból nyílt kikötő megvalósításán dolgoznak. A parton semmilyen beépítés nem történne, szabadon bejárható lenne az egész terület, beleértve a 180 méter hosszú, sétánynak kialakított hullámvédőt.

- A több lépcsős tervezési folyamatoknak még csak az elején tartunk, és ha ezeken az akadályokon is átjutottunk, kész tervekkel, számításokkal rendelkezünk, akkor tudjuk mérlegelni, hogy bele szabad-e vágni a kivitelezésbe, és ha igen, milyen feltételekkel. Egyetértünk abban, hogy addig ne kezdődhessen el semmilyen kivitelezést előkészítő tevékenység, akárcsak közbeszerzés kezdeményezése, amíg a Révfülöpiek álláspontját nem ismerjük. Ennek formája lehet a helyi népszavazás. Ezért nehéz értelmezni azon népszavazási kezdeményezést, amely az alábbi, meglehetősen összetett kérdést szeretné népszavazással megválaszoltatni Révfülöp választó polgáraival. Hiszen inkább állítások halmazának tűnik, mint kérdésnek – mondja a polgármester és mutatja a kezdeményezés szövegét, amelyben ez áll:

Akarja-e, hogy Révfülöp vízparti központjában, a móló és a futballpálya közötti öblöt az eddigi funkciója helyett teljes területén l33 vitorláshajó téli-nyári vízen tárolására alkalmas vitorláskikötővé alakítsák át? Ehhez a vízbe ív alakú, az ívével a mólón is túlnyúló, l80 méter hosszú, betonoszlopokkal és szádfalakkal megtámasztott, l6.000 köbméter terméskövet tartalmazó kőgátat építsenek? A vízfelületre 600 négyzetméter felületen úszó-pontonokat telepítsenek, a téli vízbefagyás ellen a hajókat szivattyús vízcirkuláló csővezetékekkel vegyék körül? A parton különböző kikötő kiszolgáló létesítményeket, köztük a mobil hajókiemelő darut telepítsenek? A füves partot a hajók oda- és elszállítására, ki-be emelésére használják, és kizárólag a vitorláskikötőt használóknak 10l férőhelyes autóparkolót létesítsenek?

A révfülöpi vitorlás kikötő látványterve

- Erre egy igen vagy nem válasz adható az írás szerint. Lássuk be, nem kis kihívás lesz a képviselő testületnek a népszavazás napjától számított 180 napon belül meghozni a határozatot, hogy milyen döntéshozatali kötelezettséget keletkeztetett a népszavazás. Nem titkolom, hogy elkötelezett kikötőpárti vagyok. Révfülöp fejlődéséhez nagyon fontos lenne a kikötő megvalósítása, de nyilván nem minden áron. A feltett kérdésre semmiképpen nem válaszolnék igennel, mert senki nem szeretné például a partot beépíteni. Ha az igenek kerülnének többségbe, erre kötelezne bennünket a népszavazás? A nem válaszok pedig megerősítik, hogy ne építsünk olyan kikötőt, ami fel sem merült, mint opció? – kérdezi Kondor Géza. Hozzáteszi, hogy nem menne bele a kérdés hamis állításainak részletes taglalásába.

- Aki az elvárt tervezési célkitűzéseken alapuló látványterveket látta, annak számára egyértelmű, hogy a parton semmilyen kikötőt kiszolgáló létesítmény nem épül. Lehetőség lenne 101 parkoló létesítésére, de csak 44-et ír elő a hatóság, ami szintén nem kizárólagos használatú. Kőszórásnak nevezni a sétányt enyhén szólva is erős túlzás, és nem kell műszaki egyetemi végzettség a telepített mobil daru elnevezés értelmezésének ellentmondásához. A téli hajótárolás pedig az egész Balaton turisztikai elképzelésébe illeszkedik, hozzájárul a turistaszezon meghosszabbításához. Nehéz értelmezni, hogy a népszavazás kezdeményezőjének, aki a jegyzőkönyvek szerint korábban képviselőként lelkes híve volt a kikötő tervezett helyszínen történő tervezésének, miért volt ilyen sürgős, a tervdokumentációk elkészülte.

- A konkrét számok, technológiák, üzleti tervek ismerete előtt egy ilyen értelmetlen, költséges népszavazást kezdeményezni. Ha már belevág, miért nem egy tisztességes, egyértelmű, legyen vagy ne legyen kérdést tesz fel? Mire a népszavazáshoz szükséges információk birtokában leszünk, annak eredménye a szavazás napjától számított egy év múlva érvényét veszti. Addigra, amikor pont indokolt, és aktuális lenne kikérni az itt lakók, nyaraló tulajdonosok véleményét. A szükséges 290 aláírás adott, 309 áll rendelkezésre. A képviselő-testület következő ülésén ezt köteles bejelenteni, majd 30 napon belül kihirdetni a népszavazás időpontját, ami a jogszabályok alapján július közepe, augusztus eleje körül várható. Természetesen mindent elkövetünk a népszavazás korrekt lebonyolítása érdekében, és biztos vagyok benne, hogy a rendelkezésre álló látványtervek alapján el tudja mindenki dönteni, hogy a szemének hisz, vagy az ellenzők megtévesztő állításainak – mondta Kondor Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában