Merjünk magyarok lenni

2019.04.10. 22:02

Széchenyi Istvánra emlékeztek Zircen

Európa eljutott arra a pontra, hogy vagy megmarad, vagy elpusztul. Más szavakkal – az unió alapító atyáinak mondata szerint – „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”.

Kelemen Gábor

Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán önkormányzati képviselő főhajtása a Széchenyi-szobor előtt

Fotó: Kelemen Gábor

Egervölgyi Dezső, a Zirci Országzászló Alapítvány kulturális felelőse mondta ezt a gróf Széchenyi István halálának 159. évfordulója alkalmából rendezett emlékező ünnepségen a Március 15. téren. „Mi is ezen fenntartásokkal kezeljük mindazt, amit elénk tárnak, és sokszor elborzadunk, hová jutott Európa a 21. század első két évtizedében. Meghasonlott önmagával, szembemegy a teremtéssel, a természettel, az evolúcióval, mintha felszámolni akarná az életet, a kultúrát.” Beszélt arról is, hogy minden kornak megvoltak a lelki-szellemi vezetői, akik átsegítették a nemzetet a válságos időkön. Ők voltak azok, akik évszázadokon át megtalálták egymás kezét, a folytonosságot, mert a gondviselés mindig elküldte védő, segítő angyalát, aki aztán együtt halt meg a küldöttel.

Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán önkormányzati képviselő főhajtása a Széchenyi-szobor előtt Fotó: Kelemen Gábor

– Ha visszatekintünk a 2015-ös év eseményeire, a Nyugat-Európában történtekre, joggal hihetjük, talán beteljesülnek a Himnusz sorai, és ha nem is víg esztendők következnek, de esélyünk van a nyugodtabb, dolgos, szorgalmas évek eljövetelére – szögezte le Egervölgyi Dezső.

Az ünnepség szónoka a nagyböjt további halottairól is megemlékezett. Gróf Széchenyi Istvánhoz hasonlóan április 8-án hunyt el 1738-ban II. Rákóczi Ferenc, 1846-ban Vásárhelyi Pál, a vízügyi rendezés kiemelkedő alakja. 1927. április 2-án Prohászka Ottokár püspököt szólította magához az Úr, és 1941. április 3-án végezte be életét Teleki Pál miniszterelnök.

A Zirci Országzászló Alapítvány és az Országos Széchenyi Kör zirci csoportja által közösen szervezett ünnepség koszorúzással zárult, majd az emlékezők az arborétumba sétáltak, ahol a jeles történelmi személyiségek tiszteletére ültetett emlékfákat járták végig, nemzeti színű szalagot kötve az új hajtásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában