látványos beruházások

2019.04.18. 11:30

Városszerte épülnek az új utak és kerékpárutak a megyeszékhelyen

Városszerte több helyen épülnek új utak és kerékpárutak, a beruházások részleteiről az önkormányzatot kérdeztük.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A megyeszékhelyen ezekben a hetekben hat nagyobb, útfejlesztéssel kapcsolatos beruházás is folyamatban van, közölte érdeklődésünkre Lamos Péter, a városfejlesztési iroda vezetője. Hozzátette, tavaly év vége óta folyamatban van a kelet–nyugati tengely első szakaszának kiépítése és a dózsavárosi csapadékcsatorna kialakítása, a belvárost a vasútállomással összekötő, valamint a déli iparterületről Szabadságpuszta felé vezető kerékpárút építése

A közelmúltban megkezdődött a Török Ignác és Aulich Lajos utca összekötése és a Petőfi Sándor utca középső szakaszának felújítása. A beruházások összértéke meghaladja a 2,1 milliárd forintot.

A folyamatban lévő fejlesztések közül a kelet–nyugati tengely építése a legköltségesebb, mintegy 1,2 milliárd forintba kerül. A Pápai utat és a Kistó utcát összekötő szakasz építése tavaly év végén kezdődött és 2019 végére fejeződhet be. A Házgyári út tehermentesítését szolgáló összekötő út közel egy kilométer hosszan épül ki kétszer egy sávon, az út mellett emelt szintű kerékpársáv, valamint járda és közvilágítás is kiépül.

Az útépítéssel párhuzamosan megkezdődött a Pápai úton egy zárt csapadékvíz-elvezető csatorna kiépítése, amely a Síp utcától a Henger utcáig terjedő terület csapadékvizét fogadja. A fejlesztés bruttó 270 millió forintba kerül és szeptemberre fejeződik be.

A munkálatokat jelenleg a Pápai út belvárosba vezető sávjában félpályás útlezárás mellett végzi a kivitelező. Mindkét fejlesztést az európai uniós TOP programból finanszírozza a város.

A Bakonyalja városrészben régi hiányosságot old meg a Török és Aulich utcák összekötése. A szakasz nagyobb része eddig földút volt, a beruházásban a Török Ignác utca 250 méter hosszú szakaszán újul meg az út a Pöltenberg utcai kereszteződéstől, a szakasz északi oldalán járda is épül.

A fejlesztés értéke bruttó 70 millió forint.

Április elején megkezdődött a Petőfi utca Madách és Hársfa utca közötti szakaszának felújítása. Az utca Jutasi út felőli része 2017-ben megújult, a mostani munkálatok azt a felújítást folytatják. Az útburkolat megújítása mellett csapadékcsatornát is kiépítenek, a munkálatok – amelyek várhatóan augusztus végéig tartanak – jelenleg teljes útlezárás mellett folynak, a beruházás bruttó 85,8 millió forintba kerül. Mindkét szakasz építését saját forrásból finanszírozza az önkormányzat.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Nyár elejére készülhet el a belvárost a vasútállomással összekötő kerékpárút. A Bagolyvár utca és a Munkácsy úti körforgalom között elválasztott gyalog- és kerékpárút épül, míg a Munkácsy út és a vasútállomás között az úttest mindkét oldalán burkolati jellel jelölnek ki kerékpársávokat. A közel három kilométeres szakasz bruttó 270 millió forintból épül meg. Nyár közepén vehetik birtokba a kerékpárosok a déli iparterületről Szabadságpusztára vezető kerékpárutat. A Bottrop utcából induló, csaknem három kilométeres szakasz 277 millió forintból készül el.

Mindkét beruházást az európai uniós TOP programból finanszírozza az önkormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában