Jól dolgoztak a pápai diákok

2019.04.03. 16:00

Végeztek az előírt fakivágásokkal a jelentősen megújuló Várkertben

Befejeződtek a Zöld Város I. nevet viselő, egymilliárd forint pályázati támogatásból megvalósuló önkormányzati projekthez kapcsolódó fakivágások a pápai Várkertben.

Polgár Tibor

Primusz József és Áldozó Tamás egyeztet a várkerti fakivágások helyszínén

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Mint ismert, a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola nyerte el a várkerti fakivágási munkák elvégzését, így a városban csak Mezőként emlegetett tanintézet hajtotta végre a feladatot. Február elejétől kezdve március végéig összesen 71 erdésztanuló dolgozott a közkedvelt belvárosi parkban erdészmérnök szaktanáraik irányításával. A diákok új órarendet kaptak erre az időszakra, amelynek során minden nap más évfolyam tanulói vettek részt a munkában – tudtuk meg Primusz Józseftől, a Mező erdészmérnök szaktanárától.

Primusz József és Áldozó Tamás egyeztet a várkerti fakivágások helyszínén
Fotó: Polgár Tibor/Napló

A pedagógus elmondta: a Várkertben 584 fát vágtak ki, zömmel tujákat, kőriseket, ostorfákat, bibircses nyíreket, kislevelű hársokat, valamint ezüst-, zöld- és hegyi juharokat. Ezek egyik része táj­idegen, invazív fajú növény, másik részük pedig beteg, veszélyes egyed volt, illetve olyan, ami alánőtt, kis kör­átmérőjű faként veszélyeztette az értékes fák megmaradását. A fakivágások megtervezéskor az említett egyedek eltávolítása volt az elsődleges szempont, továbbá az, hogy az Esterházy-kastély felé ismét megnyíljon az egykori úgynevezett látványtengely.

Primusz József megjegyezte, a Várkert mellett az Erzsébet liget volt a színtere a Mezőre bízott munkának. Előbbi helyszínen diákok dolgoztak, míg utóbbin fakitermelő vállalkozók is közreműködtek. Az erdészmérnök szaktanár kiemelte, a tuskózási munkákat ugyancsak elvégzik, ugyanis a feladatuk szerint kertépítési tevékenységre alkalmas területet kell maguk után hagyniuk. – Diákjaink remek munkát végeztek. Nagyon szépen dolgoztak, egy profi fakitermelő brigád teljesítményét produkálták, miközben nemcsak az erdészeti gyakorlati tapasztalatuk és tudásuk erősödött jelentősen, hanem a személyiségfejlődés, a csapatépítés, a közösségfejlesztés terén is sokat léptek előre – fogalmazott Primusz József.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a legutóbbi helyszíni bejáráson hangsúlyozta, a Várkertben kivágott fákból is tűzifa lesz, amiből már több mint 330 pápai családhoz szállítottak. A városvezető kifejtette, a fakivágások időhöz kötött feladatok, hiszen az általános favágási időszakon túl egyes madarak költési idejét ugyancsak figyelembe kell venni.

A Várkertben a következő munkafázisok a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, várhatóan nyáron kezdődhetnek meg. Többek között utakat, sétányokat, kerékpárutakat alakítanak ki, zöldfelületek újítanak meg, átalakítják a Tapolca medrét, illetve kávézót és új játszóteret építenek. A nagyszabású Zöld Város I. projekt egy másik beavatkozási területén, a Várdombon már jóval előrébb tartanak a munkálatokkal, ott a növénytelepítések következnek.

Az említett nagyberuházáson kívül is lesz változás a népszerű parkban: tervezik a Tapolca vizének átvezetését a Bakony-érbe, a Várkert vizes látványelemekkel való kiegészítését, egy lombkorona tanösvény kiépítését a szerelmesek dombjaként emlegetett területen, nem utolsósorban pedig jól láthatóan halad az Esterházy-kastély kerítésének újjáépítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában