ki kapjon EU-s forrást?

2019.05.23. 07:00

A cél: környezetbarát és szociális Európa

Az európai uniós fejlesztési forrásokból csak olyan tagállam részesüljön, amely csatlakozott az Európai Ügyészséghez – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP–Párbeszéd európai parlamenti (EP) listavezetője szerdán Veszprémben.

Marton Attila

Tóth Bertalan a Kossuth Lajos utcán tartott sajtótájékoztatón. Jobbra mögötte Hartmann Ferenc Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője kifejtette, a kormánynak nincs Európa-programja, csak arról beszél, hogy meg kell állítani a migrációt, miközben több külföldit fogadott be a letelepedési kötvényprogramban, mint amennyi migráns befogadását javasolták Magyarországnak a menekültek kvóta szerinti elosztásakor. Hozzátette, pártjuk Szociális Európa programját a közvélemény-kutatók szerint a Fidesz-szavazók többsége is támogatja.

Tóth Bertalan a Kossuth Lajos utcán tartott sajtótájékoztatón. Jobbra mögötte Hartmann Ferenc Fotó: Balogh Ákos/Napló

Tóth Bertalan, a szocialista párt elnöke, az MSZP–P EP-listavezetője hangsúlyozta, szociális és környezetbarát Európát szeretnének. A választás tétje szerinte, hogy meg tudják-e állítani a szélsőjobboldali-populista politikusok – Salvini, Le Pen – előretörését, akik Oroszország befolyásával akarják szétverni az európai egységet. Úgy vélte, a Fidesz „kisodródik” az Európai Néppártból, és olyan szövetségeseket keres – Oroszországot, Kínát, valamint nyugati szélsőjobboldali politikusokat –, akik nem érdekeltek az egységes és erős Európában. A listavezető arról is beszélt, a magyarok többsége támogatná, hogy az ország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Kiemelte, az európai szocialistákkal arra tesznek majd javaslatot, hogy csak az a tagállam kapjon EU-s forrást, amely csatlakozott az Európai Ügyészséghez.

Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő arról beszélt, a nemzeti szuverenitást Orbán Viktor csak az Európai Uniótól félti, Oroszországtól és Kínától nem, miközben mindkét országtól jelentős hitelt vett fel az ország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában