75. évforduló

2019.05.08. 14:00

A honi légteret védő egykori vadászpilótákra emlékeztek

Veszprém város önkormányzata és a Bakony-Balaton Régió Ifjúságáért Alapítvány koszorúzást szervezett a Magyar Királyi Honvéd Légierő és a Magyar Királyi Honvéd 101. (Puma) Vadászrepülő Ezred megalakulásának 75. évfordulója alkalmából.

Molnár Sándor

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A megemlékezésre a Veszprém Megyei Levéltár udvarán, az egykori Jutasi Altisztképző Intézet épületének falán elhelyezett emléktáblánál került sor.

Az ünnepségen Piros György nyugalmazott miniszteri tanácsos elevenítette fel a Puma Vadászrepülő Ezred történetét. Elmondta, hogy az akkori vadászpilóták 372 nap háborús szolgálatuk alatt 415 alkalommal végrehajtott 3120 gépbevetésen 408 légi győzelmet arattak az angolszász és szovjet légierő támadó gépei felett.

 

– Kevesen voltak ahhoz, hogy megváltsák a világot, hogy döntően befolyásolják a világháború végkifejletét, de elegen ahhoz, hogy honfitársaikban reményt ébresszenek – fogalmazott a szónok. Piros György elmondta még, hogy a harcok során 105 fiatal pumás vadászpilóta adta az életét a hazáért, vagy került hadifogságba. Kitért arra is, hogy okkal és joggal évről évre megemlékezünk a doni katasztrófa katonahőseiről és áldozatairól. Ugyanakkor feltette a kérdést, hogy vajon miért voltak „mostohagyermekek” a honi légteret, honfitársaink életét és a nemzeti javainkat védő pumás vadászrepülők? Mint mondta, örök elkötelezettjei vagyunk a város önkormányzatának, hogy legalább itt Veszprémben emlékjele lett ezen a helyen a Magyar Királyi Légierőnek és a 101-es Vadászrepülő Ezrednek, a pumásoknak.

A beszédet követően koszorút helyezett el Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Dányi Béla dandártábornok, a város nevében pedig Némedi Lajos alpolgármester.

Lerótták kegyeletüket a Veszprémben szolgálatot teljesítő katonai szervezetek képviselői, a megyei védelmi bizottság, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete, a Bakony-Balaton Régió Ifjúságáért Alapítvány és a Laczkó Dezső Múzeum vezetői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában