négy települést érint

2019.05.13. 20:00

Bővítik a litéri szennyvíztelep kapacitását

Hétfőn a „Királyszentistván központú agglomeráció szennyvíztisztításának fejlesztése” című projekt nyitórendezvényén mutatták be a beruházás részleteit.

Horváth Virág

Somodi Ferenc ismertette a megvalósuló beruházás részleteit A képen balról: Kőszegi Ilona, Szedlák Attila, Kontrát Károly, Ovádi Péter, Szabadics Zoltán, Somodi Ferenc Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A fejlesztés négy települést érint: Litért, Sólyt, Vilonyát és Királyszentistvánt. Az eseményen Kőszegi Ilona, Királyszentistván polgármestere, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Kontrát Károly parlamenti államtitkár, Szedlák Attila, Litér polgármestere, Somodi Ferenc, a Bakonykarszt Zrt. üzemmérnökség-vezetője és Szabadics Zoltán, a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Somodi Ferenc ismertette a megvalósuló beruházás részleteit. A képen balról: Kőszegi Ilona, Szedlák Attila, Kontrát Károly, Ovádi Péter, Szabadics Zoltán, Somodi Ferenc Fotó: Penovác Károly/Napló

- A szennyvíztelep kapacitása nem elég négy településnek, főleg a rohamosan növekvő lakosságszám tekintetében. Bruttó 550 millió forint a teljes terv megvalósítása, a támogatáshoz szükséges 10 százalékos önrészt a kormányzat vállalta át. Az előzetes egyeztetések szerint előreláthatólag az ütemtervnek megfelelően valósulhat meg a beruházás – mondta el Szedlák Attila.

Ovádi Péter köszöntőjében elmondta, ez egy választókörzeteket is összefogó kezdeményezés. – Többek között a Magyar Falu programot is azért hívta életre a kormány, hogy ezek a települések minden évben előrébb tudjanak lépni. Én biztos vagyok abban, hogy Veszprém egyes és kettes számú választókörzeteiben, ugyanúgy, mint eddig, ezután is nagyon sikeresen fognak pályázni a települések.

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Ez a beruházás az egészséges életfeltételeket biztosítja, és én ezért is tartom fontosnak azt, hogy ez a beruházás sikeres legyen. A tény, hogy a településen élők száma folyamatosan nő, azt mutatja, hogy Litérnek van jövője és jövőképe – emelte ki Kontrát Károly megnyitóbeszédében.

A rendezvény zárásaként Somodi Ferenc ismertette a projektet. Elmondta, ez a telep anno négyszáz köbméter per napos terhelésre készült, körülbelül háromezer lakos egyenértékkel. Mivel a Bendola-patak kiemelt vízminőségű befogadóként üzemel, a legszigorúbb határértéknek kell megfelelnie az épülő szennyvíztisztító telepnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában