Elődeink tapasztalata vezérelhet minket

2019.05.22. 14:00

Emléktáblát avattak névadójuk tiszteletére a füredi Eötvös Loránd iskolában

Kimagasló eredményeket érnek el tanulmányaikban, sportban az Eötvös Loránd Általános Iskola diákjai, mondta Bóka István, Balatonfüred polgármestere az intézmény névadója halálának 100. évfordulója és a harminc évvel ezelőtti névadó ünnepség apropóján rendezett emléktábla-avatón.

Kovács Erika

- Eötvös Loránd sokoldalú tehetség, a tudományos világ egyik fejedelme volt, a mágneses erőteret, a gravitációt kutatta, torziós ingája kimutatta az ásványokat – emlékezett Tremmer Bernadett igazgató. A fizikus aktív életet élt, sportolt, lóháton közlekedett, hegyet mászott, Széchenyi Istvánt példaképének tekintette. – Tehetségünk kibontakoztatása kötelességünk, amivel másokat is szolgálhatunk. Belső értékeink, elődeink tapasztalata vezérelhet minket, tovább kell adni az örökséget, utalt névadójukra az igazgató.

Tremmer Bernadett igazgató és Magyar Balázs, a Magyar Geofizikusok Egyesületének elnöke leplezte le Eötvös Loránd emléktábláját az iskolában Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bóka István polgármester párhuzamot vont a fizikus és az iskola sokszínűsége között. Felidézte, a névadásra Gyurkovics Tibor verset írt, Pozsgay Imre volt államminiszter beszédet mondott. A polgármester az iskolai tornacsarnok építése kapcsán utalt az önkormányzat támogatására, és elismeréssel beszélt a pedagógusok munkájáról.

Láng Gáspár nyugalmazott alapító igazgató aláhúzta, a természettudományos szellemiség miatt javasolták 30 évvel ezelőtt az akkor ötéves „zöld” iskolának a névadót. Eötvöst idézve elmondta, „a derék kora követelményeinek tesz eleget, a derekabb a jövőnek is lerakja az alapjait. Aki nemzetét igazán szereti, a műveltség dolgában alkudozni és annak egy alantabb fokával megelégedni nem szabad.”

 

Magyar Balázs, a Magyar Geofizikusok Egyesületének elnöke kiemelte, az UNESCO emlékévvel tiszteleg a fizikus előtt, aki letette az innováció alapjait. Munkája a világ szén-hidrogén-kutatásában a '60-as évekig meghatározó volt.

Az ünnepségen az iskola diákjai szép műsorral ajándékozták meg a vendégeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában