Egyre többen jelentkeznek a versenyre

2019.05.23. 14:00

Rózsakő és merlot megyénk legjobb borai

Egy badacsonyi rózsakő és egy balaton­akali merlot viselheti a Veszprém Megye Bora kitüntető címet a következő egy évben.

Marton Attila

Polgárdy Imre, Fodorné Sárvári Erzsébet, Fodor Gyula, ifj. Mezőssy Zoltán, id. Mezőssy Zoltán és Takács Szabolcs Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A fehérborok között a Mezőssy Bormanufaktúra tétele, míg a vörösboroknál a Fodor Pincészet nedűje végzett az élen a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat versenyén.

Polgárdy Imre, Fodorné Sárvári Erzsébet, Fodor Gyula, ifj. Mezőssy Zoltán, id. Mezőssy Zoltán és Takács Szabolcs Fotó: Balogh Ákos/Napló

A zsűri által legjobbnak ítélt nedűk elnyerték a Veszprém Megye Bora kitüntető megnevezés használatának jogát, termelőik egyedi oklevelet kaptak. A kiválasztott nedűk a két szervezet protokollcélokra használt hivatalos borai lesznek a következő évben.

Takács Szabolcs elmondta, folyamatosan emelkedik a versenyre jelentkezők száma, idén csaknem harminc borászat nevezett. Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a megye négy borvidékén több mint ötezer hektáron termelnek szőlőt.

A fehérborok között id. Mezőssy Zoltán Badacsonylábdihegyen termelt rózsakő bora végzett az élen. A borász elmondta, a kéknyelű és a budai zöld keresztezéséből létrejött fajta különleges ízvilágában a vulkáni talaj is megjelenik. A szüret után irányított, hűtött erjesztést végeztek, hogy megmaradjanak az íz- és aromaanyagok, majd finomseprőn érlelték a nedűt.

A korábbi kiírásokon kétszer elnyerte a legjobb fehérbor címet a Fodor Pincészet, amelynek ezúttal 2016-os évjáratú merlot-ja kapta az elismerést. Fodor Gyula borász elmondta, a szőlő a balatonakali Les-hegyen termett. A szőlőt hagyományos módon dolgozták fel, majd hat hónapig érlelték a bort barrique jellegű fahordóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában