Feltört a szennyvíz

2019.05.27. 14:00

Valóra vált rémálom: tíz centiméter magasan állt a bűzös szennylé a balatonfűzfői társasházban

Rémálomba is beillik az a jelenet, amikor a fürdőszobai lefolyókból, a vécéből, a zuhanytálca-lefolyóból és a fürdőszobai padló-összefolyóból feltör a szennyvíz, majd a küszöbökön áttörve tíz centiméter magasan elönti az egész lakást. Rémálomként élték meg a múlt vasárnapi eseményt a fűzfőgyártelepi négylakásos társasház lakói is.

Sági Ági

A fürdőszobai lefolyókból, a vécéből, a zuhanytálca-lefolyóból és a fürdőszobai padló-összefolyóból tört fel a szennyvíz Fotó: olvasó

– Éppen Siófokon voltam a családomnál, amikor kaptam egy telefont, hogy haza kéne menjek, mert az ajtó alatt dől ki a szennyvíz a lakásból – meséli a névtelenséget kérő egyik lakó. Nemcsak az ő lakását érintette a szennyvízfeltörés, hanem a társasház mind a négy lakásában megtörtént a baj, a két felsőbb lakásban az áradatot a szobákon kívül tudták tartani, a két alsóbb lakásban viszont mindenhol tíz centiméteren állt a bűzös szennylé.

– Mindenem tönkrement – meséli a hölgy –, a szőnyegeim eláztak, a parketta több helyiségben feljött, a bútorok alja felszívta a szennyvizet, több könyvem is szétázott.

A fürdőszobai lefolyókból, a vécéből, a zuhanytálca-lefolyóból és a fürdőszobai padló-összefolyóból tört fel a szennyvíz Fotó: olvasó

A szennyvízelöntés oka valószínűleg egy hibás csatornabekötés, melyet tavaly karácsony előtt végeztek el.

– Önkormányzati területen volt a korábbi csatorna­rákötésünk, ezért kellett egy új rákötést csinálni. Szakember tervezte meg és végezte el a kivitelezést. Mi a megrendelők vagyunk, mi úgy tudjuk, hogy végig megvolt a kommunikáció a DRV szakemberével – tette hozzá a lakó.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a DRV-t is, a következő közleményt kaptuk: „…A fedlapszint alatti szifonszinttel rendelkező lefolyók esetén a felhasználó az ingatlan elöntés elleni védelmét vissza­áramlás elleni műszaki védelem beépítésével biztosítja. (…) A törzs­hálózatra való rákötéshez a kivitelezőnek be kellett volna nyújtania társaságunknak egy kivitelezői nyilatkozatot, továbbá szakfelügyeletet kellett volna megrendelnie, hogy munkatársaink felügyelhessék a munkálatokat. Sajnos ez csak a kiépítést követően, utólagos felszólításunkra történt meg, így társaságunk már csak a kész bekötést tudta átvenni.”

A DRV az üggyel kapcsolatban jótállási igény érvényesítését javasolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában