Amikor a hitünk elvész, a szeretet is megromlik

2019.06.17. 07:00

Átadták a diplomákat a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán

Harminckét hallgató vehette át oklevelét szociális munka szakon a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola diplomaosztó ünnepségén a hétvégén.

Juhász-Léhi István

Varga István, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora adta átadiplomát a végzősöknek

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Márfi Gyula érsek ünnepi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitet a végzősök ne tegyék zárójelbe az életükben, mert amikor a hit elvész, a szeretet is megromlik. „Úgy jár, mint az a hús, amit elfelejtettek besózni, és ami utána tönkremegy” –mondta hasonlatában.

Nemrég Stuttgartban misézett magyarok előtt, ahol úgynevezett ateista lelkészekkel is találkozott. A hívők örömmel hallgatták a veszprémi érseket, mert elmondásuk szerint a német papok már a Szentlélekről sem beszélnek. Az ottani egyház kezd átalakulni egyfajta népjóléti intézménnyé, Isten, a másvilág, a Szentháromság, a mennyország már „nem téma”… Azt kérte a végzősöktől, hogy őrizzék meg a hitet, és keresztény élő lelkülettel gyakorolják a szeretetet. „Újra kell evangelizálnunk Magyarországot, mert különben Magyarország is el fog veszni” – hangsúlyozta. „Jobban kell ragaszkodnunk a hitünkhöz.”

Némedi Lajos alpolgármester gratulált a végzősöknek, a szülőknek, barátoknak pedig a támogatáshoz. Arra kérte a friss diplomásokat, hogy legyenek igazi keresztény értelmiségiek, és amikor a hivatásukat gyakorolják, arról legyenek felismerhetőek, hogy nem csak pedagógusok vagy szociális munkások, hanem keresztények.

Varga István, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora adta átadiplomát a végzősöknek
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Varga István rektor beszélt a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola újjáalapításáról, és a korábbi, 1952-es tragikus eseményekről is, amikor a kommunista hatalom megvonta a szeminárium működési engedélyét, majd tanárokat tartóztattak le, a diákságot pedig elküldték. A rektor részletesen beszélt a reményről és a szeretetről is ünnepi gondolataiban.

Kaszásné Leveleki Magdolna tanszékvezető azt kívánta a végzősöknek, hogy azt a hivatást, amit választottak, mindig teljes erővel, szeretettel, türelemmel végezzék. Elmondta, a szociális munka felértékelődött az elmúlt időszakban, mert nagy a hiány ezen a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában