a béke mindennél előrébb való

2019.06.03. 07:00

Emlékművet avattak a hősök tiszteletére Magyarpolányban

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint Magyarpolány Község Önkormányzata közös rendezvényeként a hősök napja alkalmából megemlékezéssel egybekötött első világháborús emlékműavatást tartottak, katonai tiszteletadás mellett a katolikus temetőben.

Borsos Renáta

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő (balról) beszédében hangsúlyozta, hogy a béke mindennél előrébb való Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A háborúban elesett, az életüket a hon védelmében feláldozott katonákra emlékezve a településvezető, Grőber József elmondta, két nyertes pályázatnak köszönhetően, méltó tiszteletadásként megújult az emlékmű – a Diénes Attila Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész által alkotott szoborkompozíció – és a hősök tiszteletére állított 53 kopjafa.

– A meditáció az élet és a halál értelme felett című szoborcsoport felújítása példázza, hogy kötelességünk ápolni hőseink emlékét. Hiszem, hogy bárhol nyugodnak szerte Európában jeltelen sírokban, ezen a napon lelkük mégis hazaszáll, és ez mindaddig így lesz, míg emlékezünk rájuk – jegyezte meg a polgármester.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő (balról) beszédében hangsúlyozta, hogy a béke mindennél előrébb való Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Németh Szilárd kifejtette, a magyarság hosszú, nehéz történelme során a haza megszámlálhatatlan fia és leánya harcolt – fegyverrel vagy anélkül – a magyar nemzet védelmében, illetve vállalt vértanúhalált. Tetteik hozzájárultak ahhoz, hogy fennmaradt a magyar állam.

– Hőseink példája a 21. században erőt ad és figyelmeztet arra, hogy az európai békét, hazánkat, keresztény értékeinket csak közös akarattal és bátor tettekkel tudjuk megvédeni – mondta Németh Szilárd.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő megjegyezte, száz éve, az első világháborúban 600 ezer magyar katona halt hősi halált. Fontos fejet hajtani emlékük előtt s üzenetüket meghallani: miszerint a béke mindennél előrébb való. Hozzátette, a kormány, a Honvédelmi Minisztérium prioritásként kezeli a hősök emlékét. Pályázati támogatással több száz temető, több 10 ezer hadi sír, emlékművek újultak meg.

A megemlékező imákat Takács Tamás ezredes, Oláh Emil ezredes és Sándor Mihály plébános mondta el. A tiszteletadás a magyarpolányi kórusok műsorával, koszorúzással és katonai díszsortűzzel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában