vasút

2019.06.25. 16:00

Pápán is gondoskodnak az állomások rendjéről, tisztaságáról

A vasútállomások utasforgalmi létesítményeiben és az üzemi területeken a rendezett és kulturált környezet biztosítása, a településekhez kapcsolódó területek gondozottságának javítása érdekében a MÁV tavasztól állomási gondnoki szolgálatot működtet.

Laskovics Márió

Horváth Lajos gondnok gazol a pápai vasútállomáson

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyar Államvasutak Zrt. jelenleg 696 állomást és 698 megállóhelyet üzemeltet. Ezek közül első ütemben 277 helyszínen 78 munkatárs foglalkoztatásával indult el az állomási gondnoki szolgálat, melyet a jövőben további állomásokra és megállóhelyekre is ki kívánnak terjeszteni – közölte honlapján a vasúttársaság.

Az állomási gondnoki munka célja az utasforgalmi területek és létesítmények elvárt szintű tisztán tartásával és karbantartásával összefüggő kiegészítő tevékenységek folyamatos ellátása, a zöldterületek rendszeres ápolása, a burkolt és burkolatlan területek gyommentesítése. E munka célja, hogy az utazóközönség komfortérzete és a települések környezeti rendje érezhetően növekedjen. Az állomási gondnokok adott helyszíneken és időszakokban hozzájárulnak az utazóközönség akadálymentes közlekedésének támogatásához, ugyanakkor részt vesznek a tájékoztatást szolgáló hirdetmények aktualizálásában is. A vasúttársaság reményei szerint rövid időn belül országszerte érzékelhetően gondozottabbak lesznek a vasútállomások, az utasok és a lakosság megelégedésére – olvasható a közleményben.

Horváth Lajos gondnok öntözi a virágokat a pápai vasútállomáson. Jobbra Csonka László állomásfőnök Fotó: Laskovics Márió/Napló

A pápai vasútállomás állomásfőnöke, Csonka László megkeresésünkre részletesen körülhatárolta az új munkakört. A gondnok az állomás területén található üzemi és utasforgalmi területeken elvégzi a szakképesítést nem igénylő kisebb javításokat. Folyamatosan gondozza az állomáshoz tartozó zöld- és parkosított területeket, biztosítja a terület folyamatos ápoltságát, szükség szerint kaszál, gyommentesít, kapál, öntöz. Közreműködik az utasok akadálymentes közlekedésének támogatásában (például átsegíti a kerekesszékeseket a vágányokon). Külső és belső területeken takarítási és hulladékkezelési feladatokat lát el: az utasforgalmi területeken és a peronnal érintkező vágányzat esetében a közszolgáltatási szerződésben megfogalmazott minőségi, előírt tisztasági elvárások figyelembevételével.

Gondoskodik az állomás területén elhelyezett hulladékgyűjtők folyamatos, rendszeres ürítéséről, a hulladék közszolgáltatói gyűjtőedényben történő elhelyezéséről, a gyűjtőedény tisztításáról, ürítésre történő előkészítéséről. Megszünteti a botlásveszélyt, törött, deformált szerkezetek által okozott közvetlen balesetveszélyt. Akadályoztatása esetén jelzi a javítási, hibaelhárítási igényt a MÁV üzemeltetést végző szervezete felé. Téli időszakban folyamatosan biztosítja az érintett üzemi és utasforgalmi területek hó- és síkosságmentesítését. Meghatározott rendszerességgel elvégzi az állomás területén kiépített közüzemi mérőórák leolvasását.

Horváth Lajos gondnok gazol a pápai vasútállomáson Fotó: Laskovics Márió/Napló

A helyi gondnokot április 1-jétől foglalkoztatják teljes munkaidőben, azaz napi nyolc órában, minden nap eligazítást tartanak neki. Mint megtudtuk, Horváth Lajos megelőzőleg közmunkásként több mint egy évig az állomáson dolgozott, tehát nagyjából ismeri a feladatokat. De azért még vannak betanulandó feladatkörök, úgymint például a motoros fűkasza használata vagy ajtózárcsere. Csonka László hozzáfűzte, örülnek, hogy létrehozták ezt a munkakört, ugyanis a pápai állomáshoz több tízezer négyzetméternyi terület tartozik, amit nem kis feladat gyommentesíteni a nyári időszakban. A gondnok rendelkezik utazási igazolvánnyal, tehát azon napokon, amikor helyben nincs dolga, részt tud venni a Pápa állomásfőnökséghez csatolt kisebb állomások karbantartásában is. A gondnok munkájához tervezik különböző eszközök (barkácsfelszerelések, szerszámok, fűkasza) beszerzését, hogy minél eredményesebben végezhesse el a munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában