Már a vízen is szolgálnak

2019.06.13. 07:00

Rendőr-polgárőr együttműködés nyáron a balatoni településeken

Tovább javítaná a Balaton-parti településeken élők és az itt nyaralók biztonságérzetét a polgárőrség és a rendőrség, hangzott el a szervezetek idénynyitó fórumán a napokban.

Marton Attila

A tanácskozáson összehangolták a rendőrség és a polgárőrség feladatait

Fotó: Balogh Ákos

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) minden évben megszervezi a nyári balatoni idegenforgalmi szezonra való felkészülést, amelynek ezúttal Balatonalmádi adott otthont. A tanácskozáson Veszprém, Fejér, Somogy, Zala megyei polgárőr-egyesületek tagjai, helyi szervezetek vezetői, valamint a négy megye rendőr-főkapitánysága is képviseltette magát. A tanácskozáson összehangolták a rendőrség és a polgárőrség feladatait, s számba vették, milyen létszámban és technikával végzi el bűnmegelőzési feladatait a polgárőrség.

Túrós András, az OPSZ elnöke kiemelte, az idei céljuk, hogy fokozzák a tóparti településeken a közterületi szolgálatot, s ezzel javítsák az itt élők és a nyaralók szubjektív biztonságérzetét. Hozzátette, minden polgárőrtől hetente legalább tíz szolgálati órát várnak el a Velencei-tónál és a Balatonnál is a nyár végéig. Az egyesületeket erre különböző díjakkal motiválják.

A tanácskozáson összehangolták a rendőrség és a polgárőrség feladatait
Fotó: Balogh Ákos

Az elnök arról is beszélt, az utóbbi két évben jelentős technikai fejlesztés történt a polgárőr-egyesületeknél: ennek is köszönhető, hogy Balaton-parti szervezeteik mindegyike rendelkezik gépkocsival, kerékpárral és segédmotoros kerékpárral. Túrós András megjegyezte, országosan 63 ezer tagja van a polgárőrségnek, ezt a létszámot stabilizálták az elmúlt esztendőkben.

Balogh Csaba, a Balaton- almádi Polgárőr Egyesület elnöke, a fórum házigazdája elmondta, ahol jó a közbiztonság, oda szívesebben visszatérnek a vendégek. Hozzátette, egyesületüknek vízi polgárőr tagozata alakult, amely a strandolók biztonságérzetét javítja, a vízi mentők ugyanis közvetlen összeköttetésben vannak a rendőrséggel és a polgárőrséggel. Dávid Gyula, a balatonalmádi önkormányzat közbiztonsági bizottságának elnöke köszöntőjében kiemelte, a rendőrség és a polgárőrség együttműködése szavatolja a tóparti településeken a biztonságot.

Mezei József, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetségének elnökhelyettese elmondta, az észak-balatoni járásokban 16 polgárőr-egyesület működik 329 fővel. Hozzátette, a közterületi és strandi szolgálatok mellett a rendezvények biztosítása jelenti a legfőbb feladatot szervezeteiknek a nyári idő­szakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában