Átadták az okoszebrát

2019.07.23. 11:00

A veszprémi kezdeményezés célja a láthatóság növelése

Okoszebra létesült a város egyik legbalesetveszélyesebb gyalogátkelőhelyénél a Haszkovó utcában.

Marton Attila

Porga Gyula és Olt Boglárka az okoszebra átadásán

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Több magyarországi nagyváros után Veszprémben is megjelentek az okoszebrák. A Jutasi úton egy úgynevezett intelligens gyalogosvédelmi rendszer készült el, amelyről lapunkban is beszámoltunk. A Haszkovó utca 18.-nál kialakított okoszebrát Porga Gyula polgármester és Olt Bolgárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője adták át a napokban.

Porga Gyula felidézte, tavaly ősszel több baleset is történt a város gyalogátkelőhelyein, ezért az önkormányzat tízmillió forintot különített el arra, hogy a rendőrséggel közösen kiválasztott tizenegy legforgalmasabb zebrát LED-es megvilágítással lássák el. A közlekedésbiztonságot tovább javító intézkedésként immár a Jutasi út mellett a Haszkovó utcában, a Jutas élelmiszerboltnál is okoszebrát létesítettek. A polgármester elmondta, a rendszer tesztüzemmódban működik, és ha beválik, akkor jövőre több nagy forgalmú gyalogátkelőhelyen létesülhet hasonló szisztéma.

Porga Gyula és Olt Boglárka az okoszebra átadásán
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Olt Boglárka hangsúlyozta, az elmúlt másfél évben 1500 gyalogosgázolás történt a hazai zebrákon, ezért innovatív technológiát kerestek, ami választ ad erre a problémára. Idén 20 okoszebra létesítésének finanszírozásában vállalnak szerepet a tavalyi tíz után. A kezdeményezés célja a láthatóság növelése, mert a szakértők szerint a sofőr perifériájának szélén lévő gyalogost kevésbé érzékelik. Olt Boglárka megjegyezte, Debrecenben azt tapasztalták, az okoszebra üzembe helyezése után jelentősen emelkedett azoknak a sofőröknek a száma, akik előzékenyen átengedik a gyalogosokat.

A Safe Cross okoszebra működésének lényege, hogy érzékeli a gyalogos közlekedését, és fényjelzést küld az autósoknak. A gyalogosok áthaladását az út két szélén, az útpadkától megfelelő távolságban elhelyezett, oszlopokra szerelt szenzorok érzékelik. Amikor a járókelő elindul, akkor bekapcsolnak az aszfaltba épített LED-lámpák, amelyek villogó fényükkel figyelmeztetik a sofőröket.

A 2,6 millió forint értékű beruházást felerészben a veszprémi önkormányzat, és félig a biztosító alapítványa finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában