bemutatták a menüsort

2019.07.18. 20:00

Anna-báli vacsora: a Fehér Házban is ezt kínálják

Régi dédelgetett álmokat váltanak valóra a balatonfüredi Anna Grand Hotel konyhájában az Anna-bálra, tudtuk meg Tóth József séftől, aki kollégáival együtt a második próbafőzésre meghívta az újságírókat, és bemutatta a különleges báli menüt.

Kovács Erika

Boros Gábor séf helyettes: sok mindenre kell figyelni, hogy tökéletes legyen paprikakrém Fotó: Kovács Erika/Napló

Fotó: Kovács Erika/Napló

Nagy sürgés-forgás uralkodott a balatonfüredi hotel konyhájában csütörtökön, a séfek és cukrászok művészi alkotásokkal rukkoltak ki.

Tóth József séf a főételt mutatja, amit az Apponyi-mintás herendi tányéron gondosan, aprólékos munkával állított össze Fotó: Kovács Erika/Napló

Tóth József séf és helyettese, Boros Gábor, valamint Budainé Bors Jolán cukrászati vezető irányításával megfőzték, megsütötték a báli menüt.

Tóth József kilencedik alkalommal főz az Anna-bálra, ötletére áll össze az ételsor, ami idén, július 27-én igazán különlegesnek ígérkezik. Régóta tervezik, hogy a világhírű Omaha steak kerüljön a báli vendégek asztalára, ami idén valóra válik. Amerika legnagyobb, az 1800-as évekre visszatekintő marhahús-előállító vállalkozásától hozzák a bélszínt, ahol a puha húsért az állatokat kukoricával etetik. Csak ezt a marhahúst szolgálják fel az amerikai elnök különgépén és a Fehér Házban is.

Budainé Bors Jolán cukrászati vezető büszke a desszertre: a maracujás kompozíció az ő elképzelése szerint alakult Fotó: Kovács Erika/Napló

A séf és kollégái régóta kerestek olyan hazai vállalkozót is, akitől nagy mennyiségben és kitűnő minőségben tudják beszerezni a süllőfilét az előételhez, idén ez is sikerült. Emellett térségbeli gazdáktól hozzák majd a finom sajtokat, hogy a vendégeknek bemutassák helybeli értékeiket.

Kitűnő minőségű hazai halból készül a hideg előétel Fotó: Kovács Erika/Napló

Tóth József főzés közben elmondta, jövő hét elején érkeznek az alapanyagok, majd megkezdődik a nagyüzem, szombat este 25-30 szakács tálalja majd az ötszáz adag báli menüt az Apponyi-mintás porcelántányérokon: előételnek bükkfa forgácson érlelt süllőfilét kézműves kecskesajttal, házi sült paprikakrémmel, savanyított zöldségekkel, majd citromnádas hideg málnakrémlevest sós túrógombóccal, zöldpisztáciával.

Boros Gábor séfhelyettes: sok mindenre kell figyelni, hogy tökéletes legyen a paprikakrém Fotó: Kovács Erika/Napló

Főételnek braisingelt (forró serpenyőben, erős lángon kérget sütnek a húsra, és három-négy óra alatt hosszú lében vajpuhára konfitálják: alacsony hőmérsékleten, zsiradékban párolják), marhapofát kínálnak céklákkal, portói glazzal, pirított szalvétagombóccal, és Omaha bélszínt ördögszekér gombával, kakukkfüves-mézes sült mogyoróhagymával, füstölt burgonyahabbal.

Desszertnek maracujaszeletet szolgálnak fel a vendégeknek vaníliás cracquelinnel (apró, képviselőfánkszerű, vaníliakrémmel töltött tésztával), egzotikus gyümölcsökkel, mint a sárkánygyümölcs, gránátalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában