Még lehet módosítani a sorrendet

2019.07.03. 07:00

Az utolsó hajrához érkezett a felvételi eljárás

Vészesen közeledik a felvételi eljárás vége. A jövendőbeli hallgatók már tűkön ülve várják a ponthatárok kihirdetésének napját, július 24-ét. Gál Balázzsal, a Pannon Egyetem oktatási igazgatójával beszélgettünk.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Nagyon hosszú jelenleg ez az egész felvételi folyamat, ahogy a jogszabály definiálja. Február 15-ig adja be a jelentkezését a felvételiző, és július végére van ebből pont. A kettő között azért sok idő eltelik. Erre a határidőre gyakorlatilag leírja az álmait, de ez az elképzelése, vágya két hét elteltével el is múlhat akár. Ezt a rendszer tudja kezelni. Egyszer módosíthat sorrendet, és általában ezt nagyon közel a ponthúzóhoz szokták megtenni – mondta el Gál Balázs.

Az előző évek ponthatárai nem adnak megfelelő képet arról, hogy az idén mire is számíthatunk. – Lélektanilag és nagymamák megnyugtatására mindenképpen érdemes nézegetni az előző évek ponthatárait. Valójában viszont nem. Az, hogy egy évben mennyi lesz a ponthatár, gyakorlatilag két dologtól függ: hogy hány embert akarnak felvenni, és akik oda jelentkeztek, azoknak hogyan alakult az adott évben a pontszámuk. Márpedig az azért nagyon változó, leginkább attól függ, hogy adott évben épp nehezebb érettségi volt, vagy sem – tette hozzá az igazgató.

A Pannon Egyetemre vidéki egyetemhez mérten minden évben szép számmal jelentkeznek. Jelenleg az informatikai képzések nagyon jól teljesítenek hallgatói létszámot tekintve. Ha lehet hinni a számoknak, idén is növekedhet a felvett hallgatók száma az egyetemen.

Július 12-ig még lehet módosítani a sorrendet és pótolni a dokumentumokat. Gál Balázs jó tanácsként két nagyon fontos dolgot ajánl a mostani izgalmakkal teli időszakban a felvételizőknek: a határidők betartása, a másik pedig ellenőrizni az új információk (időközben teljesített érettségi eredménye) birtokában a megjelölt sorrendet. Sokkal valószínűbb, hogy megszerzi az oklevelet az a jelentkező, aki a számára legkedvesebb képzésre és képzési helyre nyer felvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában