A polgármester elégedett

2019.07.29. 11:30

Építkezési lázban ég Sümeg

Végh László polgármester szerint az öt évvel ezelőtt megfogalmazott és kitűzött célok, tervek 80 százaléka mostanra teljesült vagy hamarosan biztosan teljesül.

Tóth B. Zsuzsa

A körforgalom kiépítése akadályozza majd az autók forgalmát, de teljes útzár csak kevés esetben lesz Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az utak és a járdák tekintetében ez nem mondható el. Például a Vadrózsa utca és a Deák Ferenc utca, valamint néhány járdaszakasz aszfaltozása várat magára. Van olyan terület, ahol a csapadékvíz elvezetése miatt csúszik a beruházás.

– Bár tavaly a csapadékvíz-­elvezetési projekttel nagyot lépett előre a város a Petőfi és az Árpád utcában, de a hegyoldali utcák csapadékvíz-elvezetésének megoldása továbbra is nagy gondot okoz és jelentős összegbe kerülne. Becslésem szerint közel egymilliárdos tétel lenne. Most erre nem volt pályázati támogatás, de remélem, a következő évek valamelyikében lesz rá lehetőség, hogy pályázati összeget vagy más forrást szerezzünk e célra. Összességében tehát elégedett vagyok az elmúlt időszak eredményeivel. Az önkormányzat kihasználta azokat a lehetőségeket, amelyek adódtak, a tanuszodától kezdve a nagy kormányzati projektekig.

A pályázati feladatokkal sokszor erőnkön felül kellett foglalkozni, a város nem volt felkészülve ilyen pályázati dömpingre. De azt hiszem, jól teljesítettünk – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a Petőfi és az Árpád utcában a nyílt árkok lefedése és a parkolók kialakítása hamarosan elkezdődik, miközben számos fejlesztés, építkezés van folyamatban a városban. Az ipari parkban látványos az utóbbi hetekben a fejlődés, az építés gyorsan halad. Épül az inkubátorház, szinte már elkészült, sőt, a csarnok elemeit helyezik fel, jó ütemben halad a beruházás. Remélhetőleg szeptember végére átadható lesz a két épület. – Sürgős és fontos a beruházás, jó lenne, ha ősszel már termelnének a csarnokban. Szerződést kötöttünk egy Zala megyei vállalkozással, amely lefoglalta a csarnokot, így megoldott annak kihasználtsága már az első pillanattól. A vállalkozás telephelyet keresett, ez kapóra jött nekünk.

A körforgalom kiépítése akadályozza majd az autók forgalmát, de teljes útzár csak kevés esetben lesz Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Mogyorós dombon készül a látogatóközpont, ahhoz egy hosszú tanösvény kapcsolódik majd, amely bevezet a városba. A tanösvény kialakításához csak a környezetet kell rendbe tenni és táblákat kell készíttetni. A Fehér kövek kilátó terasz építése még várat magára, de remélhetőleg rövid időn belül kiírhatjuk a közbeszerzését. Ahhoz, hogy eddig eljussanak, sok engedélyre volt szükség, nem volt egyszerű beszerezni azokat.

– A terület egy része Csabrendekhez tartozik, ez is nehezítette a dolgot. A kivitelezés már nem tarthat hosszú ideig, remélem, még az idei tél beállta előtt elkészül a kilátó terasz, amely reményeim szerint a túrázóknak is örömet szerez majd, nem csak a sümegieknek – mondta Végh László.

A belvárosi körforgalom kialakításával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy bonyolult és hosszadalmas előkészítést igénylő projekt. A közműkiváltások miatt nagyon sokféle engedély kellett és kell, ez jelentősen meghosszabbította az előkészítést. Az első bontás a Flórián tértől lefelé csak a járdát érinti majd, az utat még nem. Azt követően a távközlési és elektromos kábelek kiváltása is elkezdődik, onnantól nehéz lehet majd a közlekedés.

– Vigyázunk rá, hogy a gépkocsik közlekedését a lehető legkevésbé zavarják majd a munkálatok. A teljes útzár nagyon ritka lesz, inkább a félpályás lesz jellemző, szeptember közepére véget érhetnek a közműkiváltások. Remélem, hogy két hónapnál tovább nem lesz akadályoztatva a közlekedés a belvárosban – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában