Tévhit, hogy egész nyáron a hasukat süttetik

2019.07.13. 15:00

Pedagógusok nyári szüneten – Mivel regenerálódnak a tanárok, nevelők?

Egész tanévben odafigyeléssel nevelik gyermekeinket, ne sajnáljuk hát a tanároktól, tanítóktól, a „nemzet napszámosaitól” a többhetes nyári pihenést, hiszen szükségük van a testi, lelki, szellemi feltöltődésre.

Laskovics Márió

A nyári szünet az az időszak, amikor a szülők rájönnek, hogy a pedagógusok alul vannak fizetve – állapítja meg egy bejegyzés a közösségi oldalon. Minden bizonnyal a gyermekeinket az egész tanév során nagy gonddal, odafigyeléssel nevelő óvoda- és iskolapedagógusok ilyenkor félreteszik feladataikat, terheiket, és örömmel hagyják maguk mögött az iskolapadokat, hogy élvezhessék a jól megérdemelt pihenést. Három pápai pedagógust kérdeztünk arról, hogy mivel töltődnek fel a nyári szünidejükben, illetve a tanév végi és az új tanév kezdeti kötelezettségeikről.

Rasek Anita, a Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma tagintézmény-vezető helyettese hat hétig, az augusztus 21-i kezdődő alakuló értekezletig, tantárgyfelosztásig, órarendkészítésig „nyaral”. Mint mondta, a június 27-én zárult érettségiket követően tanévzáró értekezlettel és tantestületi kirándulással ért véget az idei tanév. A bizonyítványok, törzslapok megírása, összepakolás, szertártakarítás után kollégái július 3-án kezdték meg nyári szabadságukat, az iskola vezetősége 5-ig ügyeletet tartott, illetve tart szerdánként beosztva a nyáron is. (Az ügyelet és az augusztus 21-ig tanévkezdési teendők egyébként minden iskolában hasonlóan történnek.)

Elmondta, hogy elvileg a tanárok vehetnek ki év közben is szabadságot, azonban – a gyerekek tanulása érdekében – főleg csak rendkívüli helyzetekben, a szünetekhez igazodva. Említette, hogy igenis kell a szabadság, a szellemi pihenés, mely során aktívan kapcsolódik ki. Szabadidejében biciklizik, előszeretettel kirándul a természetben, igyekszik a családjával minőségi időt együtt tölteni, otthon pedig olvas, filmez, és egyedi pénztárcákat varr. Mindemellett már készül a következő tanévre, feleleveníti programozási ismereteit.

Rasek Anita tanár szabadidejében otthon egyedi pénztárcákat varr

M. Varga Veronika, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola történelem- és ének tanára a múlt tanévben kezdett dolgozni pedagógusként, a tapasztalatgyűjtésben nagy segítségére voltak kollégái és az iskolavezetőség. A június 21-i évzáró ünnepség után 30-áig dolgozott. Kollégáival rendbe tették a tantermeket, szekrényeket, takarítottak, átbeszélték a tanévet. A tagozatos nagykórus vezetőjeként átnézte az elmúlt évek során összegyűlt kottairodalmat, új lehetőségek után nézett. Elárulta, a szünidő kezdetén olyan érzése volt, mintha nem tudná letenni teendőit, állandóan visszatért gondolataiban, hogy milyen kórusműveket válasszon, hogyan tegye még hatékonyabbá, élvezhetőbbé az óráit a jövő évben.

M. Varga Veronika tanító szívesen kirándul, zongorázik és énekel

Mint mondta, korábban szervezett és vezetett táborokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, így volt már némi tapasztalata gyerekek nevelésében, de az iskolai követelmények mások, első tanéve során „sokszor leverte a víz”. Néha muszáj volt magán erőt vennie, hogy önbizalommal tehessen eleget az elvárt, nagy figyelmet, türelmet, empátiát igénylő feladatoknak. Megosztotta, hogy „puha diktatúra” mentén próbál tanítani: meghallgatja a diákok véleményét, de úgy terelgeti őket, ahogy szakmainak jónak látja. Több tervvel is rendelkezik a szünidőre. A családjával tölt időt, kirándulnak, strandolnak. Otthon szívesen ül le időnként a zongorához, olvas történelmi témájú könyveket, újságokat. Hobbija az éneklés, hétvégente folyamatosan fellép a Pápai Musical Stúdióval a környező falvakban.

Horváth Ágnes, a Csóti Csodavilág Óvoda rutinos óvodapedagógusa elárulta, az óvodai nevelési év folyamatos, augusztus 31-ig, a tervezett foglalkozásokat magába foglaló szorgalmi időszak május 31-ig tart. Június 28-ig dolgozott, június 17-től létszámcsökkenéssel, csoportösszevonással. Júliusban négyhetes leállás, évente kötelezően előírt fertőtlenítés takarítás van az óvodában. Július 29-től nyit az óvoda, ő már augusztus 16-tól dolgozik.

Horváth Ágnes óvodapedagógus a szünidőben többek között rendbe teszi a díszkertjét

Mint mondta, nagy teher volt ez az év, még most sem sikerült igazán fellélegeznie a rengeteg adminisztrációs teendő (fejlődési naplók kitöltése, beszámoló írása) miatt. Éppen ezért a szünetben igyekszik testileg, lelkileg, szellemileg feltöltődni a lemerültségből. Külföldi zarándokúton járt, a családdal, keresztfiaival tölt időt, nemzetközi origami találkozóra utazik. Otthon előszeretettel kertészkedik, s mivel az év során elmaradt, így most teszi rendbe a tavas díszkertjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában