civil kulturális találkozó

2019.07.22. 07:00

Piknikkel emlékeztek Herczeg Ferencre Badacsonytördemicen

Első ízben rendezett Herczeg Ferenc-pikniket, civil kulturális találkozót a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület és a Herczeg Ferenc Társaság.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünneplők Herczeg Ferenc egykori Római úti birtokánál koszorúztak, majd az írófejedelemről elnevezett strand előtt álló szobránál emlékeztek. Mindannyian kirándu- lást tettek a bányaudvarokba, ahol elmélkedtek arról, hogy milyen munkák folytak ott egykor.

Amint azt Horváth Zoltán polgármester hangsúlyozta, Herczeg Ferencnek köszönhetik, hogy a hegy megmaradt a mai állapotában. – Ugyan valamennyit elbányásztak belőle, de ha ő nem dolgozott volna azon, hogy a bányát bezárják, akkor ma lehet, hogy olyan hegy lábánál állnánk itt, amely már nem hegy – mondta a polgármester.

A faluházban vetítést rendeztek a Herczeg Ferenc-megemlékezésekről, majd kiállítás nyílt a tízéves Herczeg Ferenc- kiállítás bővített anyagából. A tárlatot Takaró Mihály irodalomtörténész nyitotta meg, méltatva, hogy annak anyaga kibővült mostanra.

– A tárlatot egy ma már köztünk nem levő nagyszerű embernek, Vollmuth Péternek köszönhetjük, aki céljául tűzte ki, hogy egy méltatlanul feledésre ítélt, korábban írófejedelemnek nevezett, nagyszerű magyar ember életéből összegyűjtsön, amit csak lehet.

Herczeg Ferenc Versecen született, német apától és német anyától. Aztán 1954-ben egy sötét korban hagyta el a világot, de 65 évvel később újra a magyar nemzet kollektív emlékezetének része lett. Idén tavasszal megalakult a Herczeg Ferenc Társaság, ezzel 70 éves adósságunkat törlesztettük. A társaság elnöke lettem, alapító tagja például Hirtling István színművész, de a magyar kultúrpolitika is képviselteti magát.

A 18 alapító tag között van Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Fekete Péter kulturális államtitkár, Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár és a magyar közélet, színházi élet, írótársadalom színe-java. 70 év után a magyar kormány, a magyar kulturális és oktatási kormányzat Herczeg Ferencet a maga helyén kezeli. Herczeg Ferenc- díjat alapított a magyar állam, az első díjat október 23-án adják át – mondta Takaró Mihály, majd hozzátette, hogy a most készülő nemzeti alaptantervben és a kerettantervben is helyet kap Herczeg Ferenc.

Hirtling István (balról) színművész, a Herczeg Ferenc Társaság alapító tagja is részt vett az első pikniken
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Sok hányattatás, megaláztatás után újra a magyar irodalmi kánon része lesz, a tankönyvekben újra tanítani fogják, reményei szerint a korszak kiemelkedő magyar írójaként.

A pikniken az írófejedelem kedvenc műveiből Hirtling István színművész adott ízelítőt, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a nap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában