megválasztották a lecsókirályt is

2019.08.26. 11:30

Belecsaptak a lecsóba Balatonkenesén

Három napon át tartott a tizenötödik, jubileumi Országos Lecsófőző Fesztivál a Széchenyi Parkban.

Horváth Virág

20190824 Balatonkenese Széchenyi Park 15. Országos Lecsófesztivál Pillmann László Békacombos lecsója készül ő volt a tavalyi győztes Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Augusztus 23. és 25. között rendezték a jubileumi 15. Országos Lecsófesztivált Balatonkenesén, a Széchenyi parkban. A nagy hagyományokra visszatekintő esemény idén először három napon át várta az érdeklődőket, családokat és csapatokat zenés programokkal és a kapcsolódó gasztronómiai kínálattal.

A jubileumi rendezvény ünnepélyes megnyitóján Tömör István, a település polgármestere elmondta, a település további rendezvényeire is szeretettel vár a település mindenkit, érdemes Balatonkenesére jönni nyaralni, kikapcsolódni, strandolni is.

Sövényházi Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke megnyitóbeszédében elmondta, az elmúlt években nagyon sokféle lecsót készítenek, de a hagyományos ízek is mindig sikeresek szoktak lenni. – Az alap összetevők az agráriumból, a mezőgazdaságból származnak, és a fesztivál időpontja is kiváló, hiszen most van a paradicsomnak a paprikának a szezonja. Ezt mindig kihangsúlyozzuk, hogy mennyire fontos lenne, hogy ne télen együk a paradicsomot és paprikát, merthát íze sincsen, hanem, amikor szezonja van, hiszen ilyenkor sokkal több vitamint tartalmaznak – tette hozzá Sövényházi Balázs.

A rendezvényen augusztus 24-én, szombaton választották meg az ország lecsóját, a zsűri tagjai Kocsis Bálint mesterszakács séf, Gasztronómiai szakember és előadó, az Emocionális Gasztronómia nagykövete, Sövényházi Balázs elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete valamint Zatykó György séf voltak.

A Jurics Adrián vezette csapat, a Team Bulika lecsója lett a győztes, ami az „El Lechorizo” nevet viselte. Így a Lecsókirály 2019-ben hivatalosan is Jurics Adrián lett, az ő fejére került a lecsókorona, megkapta a királyi palástot, valamint a vándorkupát, melyet egy évig, a következő lecsófesztiválig birtokolhat.

- A chorizo egy spanyol kolbászfajta, ami füstölés nélkül készül, és sokkal kevesebb paprikával, mint a magyar verziója. A chorizo-t kisütöttük zsírban az elején, és ezen a chorizo-s fűszerezésű zsíron csináltuk meg a lecsót, egy kis majorannát tettünk hozzá, sót, borsot, és a titkos összetevő, az a kápiapaprika. Ezt később tesszük hozzá, mint a tv paprikát, meg a paradicsomot – osztotta meg a Naplóval a győztes lecsó titkát a frissen megválasztott Lecsókirály, Jurics Adrián.

A versenyben rengeteg-féle lecsót kóstolhattunk, a tavalyi győztes békacombbal, a fűzfői Gombócfesztivál szervezői gombócos lecsóval készültek, de olyanok is akadtak, akik a hagyományos lecsó hívei.

Az eredményhirdetést követően, szombaton ingyenes koncertet adott Fenyő Miklós. A Széchenyi Parkban több ezer ember volt kíváncsi a retro slágerek koronázatlan királyára.

Vasárnap már morzsa-partyval készültek a szervezők, bár a finom étkek mind elfogytak, de foodtruckok, és Edgár Voroncov Dj felejthetetlen bulija zárta a három napos rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában