A fejlesztések nyomán felértékelődhet a város ezen része

2019.08.24. 20:00

Körforgalom épül és felújítják a kerékpárutat Pápán

Több mint kétszázötvenmillió forintos építkezés kezdődik meg a forgalmas Téglagyári-Győri-Várkert-Szent István úti kereszteződésben.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Téglagyári-Győri-Várkert-Szent István úti kereszteződésben megépítendő körforgalom előkészületi munkálatai szerdán kezdődtek meg. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Molnár István városfejlesztési osztályvezető elmondta, a kivitelező az előkészület során elhelyezte a forgalomkorlátozó táblákat, lezárja a kerékpárutat, elvégzi a közműkiváltásokat és a fakivágásokat.

Unger Tamás alpolgármester, Albert Henrietta, a Városfejlesztő Társaság műszaki ügyintézője, Rádi Róbert, a Városfejlesztő Társaság ügyvezetője, Molnár István városfejlesztési osztályvezető és Áldozó Tamás polgármester nézik a tervrajzokat
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hozzátette, a Győri úton megújul, s kellő szélességben megépül a gyalog- és kerékpárút, ami – noha többször javították – mára rendkívül leromlott állapotú, burkolatát a fák több helyütt felnyomták. Emiatt azokat kivágják.

Az előkészületi munka során a kerékpárút közvetlen közelében kivágták a fákat
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kialakítandó körforgalmi csomópont paramétereiről elárulta, a lehető legnagyobb átmérőjű kört helyezik el, ezért az önkormányzatnak egy területet meg kellett vásárolnia az E.On telephelyéről. A bekanyarodó sávok enyhe ívben érnek be a körforgalomba, tehát bizonyos sebességcsökkentő hatással bír majd. A kivitelező ősszel megépíti a kör legnagyobb részét, ami kívül esik a mostani útpályán, és aztán bontják fel a forgalmi utakat.

Elkezdődtek a Téglagyári-Győri-Várkert-Szent István úti kereszteződésben megépítendő körforgalom előkészületi munkálatai. A mintegy 265 millió forintos beruházás során a lehető legnagyobb átmérőjű kört helyezik el
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, a 265 milliós forintra tehető fejlesztéseket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Fenntartható települési közlekedésfejlesztés pályázatán elnyert 500 millió forintos támogatásból valósítja meg az önkormányzat.

– Ez a terület többszörösen érintett a TOP-ban, Két másik nyertes pályázatunkkal megújul a Várkert, valamint a Téglagyári út mentén rekreációs központ épül. Hosszú távon ezen út felértékelődésével számolunk, hiszen a város győri irányból kialakuló új bevezető szakasza valószínűleg a Téglagyári út lesz. A kerékpárút pedig nemcsak a Kálvária-domb irányába halad tovább mai nyomvonalán, hanem a Bázisrepülőtérhez is – emelte ki Áldozó Tamás polgármester.

Mint mondta, várhatóan szükség lesz majd önköltségre, mert a körforgalmi csomópont és a kerékpárút, illetve a gyalogos-átkelőhelyek építése mellett a projektben szereplő településkapuk létesítésére, valamint a Somlai- és Bocsor utcai kereszteződésben kialakítandó lámpás forgalomirányításra egyelőre sikertelen volt a kivitelezői közbeszerzés.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Rádi Róbert, a Városfejlesztő Társaság ügyvezetője hozzátette, először a gyalogos-átkelőhelyeket írták ki közbeszerzésre: a Batthyány utca-Sárkány utca, a Gyimóti út-Dózsa utca, az Ötödik utca-Nagyváradi utca, az Erkel utca-Munkás utca csomópontoknál, valamint Borsosgyőrön és Tapolcafőn. Ezek már megvalósultak. A további három elemre várhatóan még szeptemberben megjelenik az új közbeszerzési kiírás. Az uniós eljárásban legalább harminc nap áll az egész Európai Unió területéről pályázók rendelkezésére, majd körülbelül ennyi időt vesz igénybe a hiánypótlás és az ellenőrzés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában