bölcs lénye örökre itt marad

2019.08.22. 16:00

Közösségi színtér és emlékhely viseli Jáger Ida nevét Porván

Emlékparkot és rendezvényteret avattak a kis bakonyi faluban, mellyel egy hat éve megálmodott terv valósult meg.

Müller Anikó Hanga

Az ötletadó Jáger Ida volt, tiszteletből róla nevezték el a létesítményt. Szeretett ellátogatni a településre, Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszonynak a faluszéli területre rámutatva javasolta, ideális a terület, háttérben a templommal egy park kialakítására, aki ezt továbbgondolta, tervet szőtt egy rendezvénytérrel való kibővítésére.

– Jáger Ida egy jelenség volt, jó ügyeket támogatott, mindig érdeklődött, miben tudna segíteni, részt vett rendezvényeinken, ünnepeinken. Erős kötődése volt, van és lesz a falunkhoz. Négy és fél éve tragikus hirtelenséggel elment, de szellemi hagyatéka sokunkban él, borostyánjai pedig itt vannak az emlékoszlopnál, mondta a faluvezető.

Veinperlné Kovács Andrea Jáger Ida településhez való kötődéséről beszélt, mellette Benczik Adrienn és Simon András

A fenyőfák tövében álló, tölgyfából faragott emlékoszlop Müller Ádám helyi fafaragó alkotása, rajta idézet a névadó örökhagyó gondolata: „Igazi értékeimet, hitemet, gondolkodásmódomat, az elsajátított bölcseleteket magammal viszem. Mindazonáltal reménykedem abban, hogy ezekből valami tovább él bennetek, mindazokkal, akikkel kapcsolatba kerülhettem…” Benczik Adriennt is baráti szálak fűzték Jáger Idához, személyes hangú emlékezésben felidézte találkozásaikat, amikor a hétköznapi dolgok egy másfajta megközelítésbe kerültek.

– Mindig mindenkinek csak pozitív dolgot mondott, annyi mindenről kellene még beszélni vele, sokaknak elmondania, hogy az élet tele van szép dolgokkal és mindennek van jó oldala, ezt kell meglátni és felismerni magunkban, másokban. Különleges bölcs lénye örökre itt marad, mondta. Simon András grafikus köszöntőjében kiemelte, egy álom vált valóra a zord világ mélyre húzó erői felett.

Jáger Ida tiszteletére állított emlékoszlopot Polgárdy Imre és Veinperlné Kovács Andrea leplezte le

– Diadalmaskodott a szellem teremtő ereje, mert egy áldott gondolatból egy nagylelkű adományozó jóságából, sok dolgos kéz áldozatos munkájából, a polgármester asszony hitéből megszületett a park, a rendezvénytérrel, maradandó értéket létrehozva. Ha Ida látná, így szólna, találjátok meg magatokban a szeretet útját. Rendben Ida, így lesz, törekedni fogunk arra, hogy itt ne legyen éles szóváltás, csak értelmes eszmecsere. Legyen ez a hely a közösség- és kapcsolatépítés színtere, az összetartozás jelképe.

Az emlékhelyet Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Veinperlné Kovács Andrea leplezte le. A 20,5 millió bekerülési költséget két szponzor finanszírozta, melyből 18,5 milliót Jáger Ida nevelt fia, Dala Ákos. Az ünnepi eseményen saját versét mondta el Horváthné Peterszki Ilona, Schäffer Zoltán plébános atya megáldotta a létesítményt és misét celebrált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában