fontos a védekezés

2019.08.06. 08:06

Kullancsveszély Veszprém megyében: megugrott a Lyme-kórral fertőzöttek száma

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb tájékoztatója szerint ijesztően megugrott Veszprém megyében a Lyme-kórral fertőzöttek száma.

Fotó: pixabay.com

A jelentés a 2019. július 8-14. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedések alapján foglalja össze az ország járványügyi helyzetét. Eszerint aggodalomra ad okot, hogy a vizsgált héten 20 százalékkal több Lyme-kórt (89) regisztráltak a fertőzőbeteg-jelentő rendszerbe az előző heti esetszámhoz képest.

A legtöbb megbetegedést (17) Veszprém megyéből jelentették.

 

Mit kell tudnunk a Lyme-kórról?

A tucatnyi kullancsfajtából csak egy hordozza a Lyme-kór okozóját, azok közül sem mindegyik példány fertőzött, egy napon belüli eltávolítás esetén a fertőződés esélye minimális, ezért kullancs találása esetén sem kell törvényszerűen kialakuló betegségre gondolni.

Jellemző, de nem minden esetben tapasztalható tünet a bőrön a csípés helyén megjelenő kokárdaszerű Lyme-folt, valamint az erős, égető érzés az ízületeknél. Jellemző tünet lehet még a feltűnő fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök.

Gyanús tünetek jelentkezése esetén fontos a betegség mielőbbi felismerése és kezelése, ennek hiányában súlyos állapotromlás jöhet létre.

A hosszabb ideig fennálló betegség krónikussá válhat, szövődményként szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet a következménye.

A Lyme-kór és a többi kullancs által okozott betegség megelőzésének legfőbb módja a kullancsok elleni védekezés. (Forrás: wikipédia)

Írásaink a kullancsok elleni védekezésről, illetve a kullancs helyes eltávolításáról:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában