ismét ellátogattunk Gecsére

2019.08.10. 14:00

Legyőzte a betegséget, újra rúghatja a bőrt Zsófi

Egészségügyileg már jól van, gyógyultan várja az iskolakezdést és a focizást a tavaly csontvelő-átültetésen átesett, kilencéves Bendes Zsófia.

Laskovics Márió

Bendes Lajosné Istenes Zsuzsanna és kislánya, Zsófia, aki már újra focizhat

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Bendes Zsófiáról tavaly nyáron írtunk, ő az a kislány, aki csontvelő-elégtelenségben szenvedett, és családja mellett sokan összefogtak a felépüléséért. Tavaly februárban genetikai rendellenességet, mielodiszpláziás szindrómát diagnosztizáltak nála. Vagyis nem képződött elegendő egészséges vörösvérsejt a szervezetében, a vérlemezkék számának csökkenése véralvadási zavarokat, vérzéseket okozott. Tavaly júliusban egy holland fiatalember donációja jóvoltából végrehajtották rajta a csontvelő-átültetést, a mellkasába ültetett kanülön keresztül.

Most az édesanya, Bendes Lajosné Istenes Zsuzsanna kérésére ismét felkerestük a családot, hogy megoszthassuk

olvasóinkkal a jó hírt: a kislányt gyógyultnak nyilvánították.

Bendes Lajosné Istenes Zsuzsanna felidézte, tavaly július 2-án volt a sikeres beavatkozás a budapesti Szent László Kórházban, miután lenyírták Zsófia haját, és kapott egy gyenge kemoterápiát.

A csontvelő-transzplantáció után a kislányt egy hónapon át egy hat négyzetméteres steril szobában tartották, kezelései a kanülön keresztül történtek. Az édesanya végig kislánya mellett maradt, július végig a steril szobában, majd a Déméter-házban kaptak szállást, onnan látogatta a steril szobát örökmozgósága miatt kissé nehezen viselő Zsófiát.

A következő hónapokban is a fővárosban kellett maradniuk, mert Zsófiának előbb heti két, majd egyre kevesebb alkalommal kellett részt vennie vérvételeken, vizsgálatokon.

– A szakemberek figyelemmel kísérték az immunrendszer növekedését, a T-limfociták szaporodását. Egy kis megtorpanást leszámítva szépen erősödött a szervezete. Novemberben már elhagyhattuk volna Budapestet, de az otthonunk felújítása még nem fejeződött be, ezért csak december közepén jöttünk haza – mondta el.

Bendes Lajosné Istenes Zsuzsanna és kislánya, Zsófia, aki már újra focizhat
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Bendes Lajosné Istenes Zsuzsanna elmagyarázta, a házuk felújítása Zsófia betegsége előtt is tervben volt, azonban az végképp szükségessé tette. Ugyanis legalább félsteril környezet kell: a por miatt nem lehet a szobájában szőnyeg és gerendázat. Az anyagi megvalósításhoz az önrészen túl hozzájárult a faluban tavaly nyáron szervezett jótékonysági gála bevétele.

Tavaszig a családon kívül senki nem látogathatta meg Zsófiát a fertőzés veszélye miatt, jelenleg már látogatható.

A vaszari Ihász Gábor Általános Iskolában tanuló kislánynak szerencsére nem kell évet ismételnie, mehet a negyedik osztályba. Magántanulóként négy alaptárgyból (magyar irodalom és nyelvtan, matematika, környezettan) tett vizsgát, a többiből felmentést kapott.

Osztályfőnöke, Né­meth­né Takács Erzsébet kéthetente házhoz jött, és megmutatta Zsófiának, hogy meddig kell eljutnia a tananyagban.

Zsófia mosolyogva mesélte, hogy áprilisban részt vett az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány által gyógyult gyerekeknek szervezett Győztesek versenyén Kiskőrösön, illetve egy hatvani táborban. Júliusban pedig nemzetközi Győztesek versenyén Moszkvában. A Gyömörei Sport Klubban négyéves kora óta focizó kislány elmondta, reméli, hogy újból rúghatja majd a bőrt.

Az édesanya könnyeivel küszködve köszönte meg mindenkinek, köztük a Heim Pál Gyermekkórház és a Szent László Kórház dolgozóinak, valamint több alapítványnak (Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány, Ments Életet Alapítvány, Csodalámpa Alapítvány) a segítséget, a tárgyi és anyagi felajánlásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában