Összefogtak a fejlődésért

2019.09.09. 11:00

A helyi termékeket népszerűsítik a Balaton körüli akciócsoportok

Négy, a Balaton körül működő LEADER helyi akciócsoport összefogásából született meg az a projekt, amely a helyi termékek, szolgáltatások fejlesztését, jó gyakorlatok népszerűsítését tűzte ki célul Balatoni Helyi Termék Fejlesztő Műhely címmel.

Tóth B. Zsuzsa

A szakmai tanulmányút során az egyesület védjegyes termelőinek mindennapjaiba nyerhettek betekintést a résztvevők Fotó: egyesület

A négy szervezet alapvető feladatain túl egy-egy jelentősebb programmal igyekszik a helyi termelőket, termékeket felkarolni. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület 2014-ben vezette be A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyrendszert, amelynek mára már több mint száz tagja van. Hasonló védjegyprogramot valósított meg a Bakony-Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület is, amely a minőségi termékek fejlesztését, népszerűsítését célozza. A Zala Termálvölgye Egyesület Nyitott Porta programja szintén egyedülálló az együttműködésben, ahogy a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak Egyesület bevásárló közösségi programja is, hiszen egy minőségi vendégfogadási hálózatot és egységes arculatot épít ki a termelők, feldolgozók és vendéglátóhelyek között – tudtuk meg Harta Annamáriától, az egyesület munkaszervezet-vezetőjétől. Mint elmondta, az európai uniós forrás segítségével megvalósuló program alappillére a gazdaságfejlesztés. Ezen belül a Balaton körül együttműködő konzorciumi tagok közvetlenül a helyi termékek és szolgáltatások fejlesztését tűzték ki eredményként maguk elé.

A szakmai tanulmányút során az egyesület védjegyes termelőinek mindennapjaiba nyerhettek betekintést a résztvevők Fotó: egyesület

A konzorciumi partnerek többéves szakmai tapasztalata és a vidékfejlesztés terén elért eredményei mind azt bizonyítják, hogy jelentősen előre tudják mozdítani közös gazdasági érdekeiket. Például hogy több helyi, térségi, balatoni termék készüljön kiváló minőségben, és mindezek a turisztikai vonalon ugyancsak egyenrangúan képviseltethessék magukat a többi szolgáltatással, termékkel karöltve. Ezen közös projekt keretében valósult meg a napokban az a szakmai tanulmányút, amelynek során az egyesület védjegyes termelőinek mindennapjaiba nyerhettek betekintést a partnerszervezetek tagjai, valamint felfedezhették a Balaton-felvidék fő látványosságain kívül a vidék rejtett értékeit is.

A program keretében először a Bazsiban működő Őshaza vendégházhoz látogattak el a résztvevők. Az igazi meghitt nyugalmat árasztó falusi szálláshelyen részletesebben megismerkedhettek az egyesület mint konzorciumvezető tevékenységeivel is. A nyugalom szigete után Sümegre érkezett a csapat, hogy egy dűlőtúra keretében szemügyre vegye a sümegi vár oldalában elhelyezkedő szőlőültetvényt, majd megkóstolhassa az Egly Márk borász által készített finom nedűket. A Palota pince hűvös termeiben eltöltött percek után egy kellemes ebédet fogyaszthattak el Halimbán, a Herbaporta jóvoltából. Igazi vidéki, magyaros ízek fogadták a látogatókat, mindenki jókedvűen falatozott a szintén védjegyes, minőségi ételekből, miközben Tóbel János vezette be a falusi vendégasztal-szolgáltatás rejtelmeibe a résztvevőket. Balatonakaliban az első Balaton-felvidéki védjeggyel rendelkező üzletben tettek látogatást. A helyi üzletház érdekessége, hogy A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyes termékek kiemelt polcokon kaptak helyet.

Legyen az bor, szörp, lekvár, méz, kerámiatárgyak vagy levendulás termékek, mind jelentős szerepet játszanak az üzletház termékeinek sorában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában