bátor harcosok

2019.09.18. 14:00

Egy egész harckocsiszázad lőtt a Bakonyban

A Bátor Harcos 2019 hadgyakorlat keretében század szintű éleslövészetet hajtottak végre a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi Zászlóaljának katonái T-72-es harckocsikkal, melyre hosszú ideje nem volt példa.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Nagy Norbert őrnagy, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi Zászlóaljának törzsfőnöke a Naplónak elmondta: egy harckocsiszázad éles lőgyakorlatot hajtott végre a „0” ponti lőtéren, melyre már hónapokkal ezelőtt megkezdték a felkészülést, miután évek óta nem volt lehetőségük ekkora kötelékben harckocsikkal éles lőgyakorlatot végrehajtani.

- A feladatban külön kihívást jelentett, hogy az alakulat számos újonca most először vett részt ilyen nagy kötelékben lőgyakorlaton, így nagy megpróbáltatást jelentett ez mindenki számára, ennek ellenére a katonák nagyon ügyesen helytálltak – fogalmazott az őrnagy.

Az éleslövészetet egyébként egy hosszú, többnapos kemény kiképzés előzte meg, mely során minden egyes harckocsi több mint kétszáz kilométert tett meg a lőtér területén, ez is igazi kihívást jelentett jelentett mind a katonáknak, mind pedig a technikai eszközöknek.

A támadó lőgyakorlat elképzelt harcászati helyzetében a mélységből történő előrevonást követően, az ellenség fedező-biztosító zónájában, a biztosító erők leküzdése után az első lépcsőben lévő ellenség megsemmisítése volt a századharccsoport, illetve az elöljáró kötelék feladata, amit Nagy Norbert őrnagy a látottak alapján sikeresnek ítélt.

Az éleslövészeten nem csak a szárazföldi erők, hanem a légierő is részt vett, a műveletet a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépei is éleslövészettel támogatták, miután az egész művelet a már javában zajló Brave Warrior 2019 és Bátor Harcos 2019 gyakorlatokba volt beillesztve, mely gyakorlatokon amúgy két harckocsiszakasza és a hozzájuk kapcsolódó, szükséges támogató és vezetési elemei vesznek részt a tatai dandárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában