A Balatonnál randevúznak

2019.09.03. 11:00

Előadások az időskor problémáiról és örömeiről Balatonalmádiban

Hétfőn konferenciával kezdődött a Balatoni Randevú, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének háromnapos fesztiválja.

Sági Ági

A nyugdíjasfesztiválra összesen 1400 embert várnak

Fotó: Sági Ági/Napló

Az idősek világnapja kapcsán nyolc éve rendezik meg a találkozót. Korábban Csillebércen és Hárshegyen volt a rendezvényhelyszín, idén először a szervezők Balatonalmádit, a Hungest Hotel BÁL-t választották.

– Úgy néz ki, hogy jó választás volt a Balaton, mert rekordérdeklődés mutatkozott a rendezvény iránt. Alapvetően a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) által vállalt közfeladatoknak próbálunk ilyenkor eleget tenni. Ezek között az egyik legfontosabb az érdekvédelem, így hétfőn a nyugdíjas-társadalom problémáival foglalkozunk egy konferencián.

A nyugdíjasfesztiválra összesen 1400 embert várnak
Fotó: Sági Ági/Napló

Idén kevésbé a problémákra, inkább a pozitívumokra koncentrálunk. Előadóink segítségével megpróbáljuk megválaszolni, hogy mi a sikeres öregedés titka. Ezt tudományos alapokra helyezzük, és a területek szakértői tartanak erről előadá- sokat – mondta el lapunknak Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke.

Hozzátette, hogy az időskorban sikernek lehet nevezni- azt, ha valaki meg tudja őrizni az aktivitását. Ennek nagyon sok formája lehet, lényeg, hogy mindenki megtalálja a hozzá közel állót. Lehet ez rejtvényfejtés, szeniortánc, túrázás, az egyre divatosabb nordic walking vagy bármilyen közösségi elfoglaltság. A lényeg, hogy az idősödő ember ne hagyja el magát, menjen közösségbe és találja meg azokat a tevékenységeket, amikkel az időskori félelmeit a háttérbe tudja szorítani, mert az időskor általában elég sok félelemmel terhelt.

Az idős emberek többnyire tartanak a magánytól, a haláltól és a betegségektől. Ha idős korban tanul az ember festeni vagy fotózni, vagy bármit tesz, ami a figyelmét leköti és az agyát aktivizálja, és ezt még közösségben is teszi, akkor ez már sikernek mondható.

A fesztivál második napján, kedden dalköri fesztivál lesz, szerdán rekreációval, sportjátékokkal, szenior-tánc- találkozóval zárul a program.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének 34 tagszervezete van, melyek szerte az országban minden megyében és nagyobb városban megtalálhatók. A tagszervezetekbe 1450 nyugdíjasklub vagy -egyesület tartozik, melyeken keresztül mintegy 130 ezer nyugdíjast érnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában