munkában az ég katonái

2019.09.02. 14:00

Felújították a repülőket a baráti találkozóra a pápai hagyományőrzők

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai lemosták és kijavították az MH Pápa Bázisrepülőtéren kiállított MiG-21-es és MiG-23-as repülőgépek festését a most hétvégén megrendezendő repülős baráti találkozó alkalmából.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Simon Róbert Sándor, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: – Pach József festő barátunk felajánlotta, hogy felfrissítik a repülőgépek oldalszámait és felségjelzéseit, időközben pedig láttuk, hogy a repülőgépeknél elhelyezett emléktáblák is teljesen elöregedtek, így a Magyar Honvédség egyik pályázatán elnyert összegből ezeket a táblákat is felújítottuk, kicseréltük.

A munkálatokban az egyesület tagjai vettek részt, a Bázisrepülőtér pedig minden szükséges felszerelést, áramot, létrákat biztosított a feladathoz, mely elsőként a gépek teljes lemosásával kezdődött, hogy aztán a festők kimaszkolva a felségjelzéseket és oldalszámokat megkezdhessék az elöregedett felület felcsiszolását, majd festését.

A repülőtéren kiállított MiG-21-es és MiG-23-as repülőgépeket egyébként szintén Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület újította fel még 2011-2012-ben, azóta bírták az időjárás viszontagságait, most pedig a hétvégén, a repülőtéren megrendezésre kerülő baráti találkozó alkalmából ismét méltó állapotban várják az egykoron ott szolgáló katonákat.

Az egyesület a baráti találkozó előtt szeptember 7-én reggel kilenc órakor egy Pápához közeli repülőbaleset áldozatainak is emléktáblát avat, Marcaltőt elhagyva Szany település előtt, itt ugyanis 1982-ben lezuhant egy MiG-21U típusú repülőgép, Korzicska Róbert főhadnagy és Freund Károly őrnagy halálát okozva.

A repülőtéri baráti találkozót követően délután pedig egy rendhagyó MiG-23-as baráti találkozót rendez az egyesület a repülőgéptípus hazánkba érkezésének negyven éves évfordulója apropóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában