Háromszázmilliárd forint a civileknek

2019.09.04. 11:00

Október elsejétől új pályázati időszak kezdődik

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának országos roadshow-ja kedden Székesfehérvár után érkezett Veszprémbe. Az eseményen a civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2020-ra kiírt pályázatairól kaptak tájékoztatást.

Juhász-Léhi István

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a veszprémi fórumon

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Reméljük, most már hagyománnyá válik, hogy ha valami változás van, vagy bármilyen nagyon horderejű dolog történik, akkor a Civil Információs Centrum itt, Veszprémben is tud szervezni tájékoztató fórumot, erről is beszélt Varga Endre, a megyei Civil Információs Centrum szakmai vezetője a városházán.

Elmondta, bízik benne, hogy egyre több szervezet lesz, amelyek a normatív támogatás megpályázzák. Szerinte egyre többen szeretnének pályázni, ám a pályázatok még mindig nem olyan jók.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azzal kezdte: országjárásuk célja az, hogy bemutassák az október 1-én kezdődő pályázati időszakot. Elhangzott, ennyi pénzt még a NEA keretein belül nem osztottak szét. Ez az összeg idén 5,9 milliárd forint volt, ugyanakkor ez az keret jövőre már 7,7 milliárd forint lesz.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a veszprémi fórumon
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ennek az az oka, hogy minden fel nem használt egy százalék a NEA alapba kerül, amelyeket ismét a pályázó civil szervezetek között osztanak szét. Szalay-Bobrovniczky Vince azt is elmondta, hogy szerinte jó helyre mennek azok az adó egy százalékokból származó összegek is, amelyekről nem rendelkeztek korábban. Kiderült, hogy 2020-ra október 1-től lehet pályázni. Érdekesség még az, hogy mindezek mellett még ebben az évben megjelenik az úgynevezett első civil kézikönyv, amely segítséget nyújthat az ezzel kapcsolatos tudnivalókhoz.

Várhatóan egyébként 284 milliárd forintot osztanak majd szét a Magyarországon működő több mint 61 ezer civil szervezet között, hiszen a különböző állami szervek is hozzájárulnak az alaphoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában