együtt gondolkodnak a térség gazdáival

2019.09.21. 07:00

Összefogással fejlesztettek Nemesvámoson

Három pályázatból valósították meg azt az összesen 474 millió forint értékű beruházást, amelynek keretében agrárlogisztikai központ, vásártér és hűtőház, valamint mezőgazdasági utak épültek.

Molnár Sándor

Viski József helyettes államtitkár az avatón. Mögötte Sövényházi Balázs, Ovádi Péter és Polgárdy Imre, háttérben az agrárlogisztikai csarnok Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ünnepélyes keretek között pénteken délelőtt avatták fel Nemesvámoson a 830 négyzetméteres agrárlogisztikai csarnokot, amelyhez 114 millió forintos TOP-os támogatást nyert az önkormányzat. A Vidékfejlesztési program 50 milliós pályázati forrásából épült megavásártér és hűtőház, valamint 100 millió forintos támogatásnak köszönhetően mezőgazdasági utakat építettek 7,4 kilométer hosszban, és 10 milliót nyertek egy erőgép beszerzésére, amelyből Kubota traktort vettek.

Ovádi Péter köszöntőjében kiemelte, egy év alatt 2,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Nemesvámoson és a térségben. Az or­szág­gyű­lési képviselő elmondta, látja azt a nagy munkát, amely e fejlesztések mögött húzódik meg, és azt az összefogást, együtt gondolkodást, amely a sikerekhez vezetett. Köszönte a helyi vállalkozók segítségét, akik partnerként tekintenek az önkormányzatra, és segítenek abban, hogy a település minél élhetőbb legyen.

Viski József helyettes államtitkár az avatón. Mögötte Sövényházi Balázs, Ovádi Péter és Polgárdy Imre, háttérben az agrárlogisztikai csarnok Fotó: Penovác Károly/Napló

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke kitért rá, hogy a Települési operatív program keretében Nemesvámos három projekttel több mint 600 millió forintot nyert, a megyei pályázók között pedig több mint egymilliárd forintot osztottak szét. Hangsúlyozta, hogy minden település azonos eséllyel indult, de nem mindegy, hogy állnak hozzá. A sikerhez szükség van az összefogásra, kell egy agilis polgármester és egy agilis képviselő-testület is.

Viski József vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy azt a célt tűzték ki, a tízezer fő alatti települések számára kínáljanak alternatívát és nyújtsanak olyan segítséget, hogy azok felvehessék a versenyt a nagyobb városokkal. Fontos, hogy legyen jó út, legyen internet, óvoda, iskola és legyen munkahely, mert így elérhető az, hogy az ott élők ne költözzenek be a városokba. A helyettes államtitkár szólt arról, hogy megyénkben több mint 80 település kapott mintegy hárommilliárd forint támogatást mezőgazdasági utak felújítására.

Sövényházi Balázs nemesvámosi polgármester azt hangsúlyozta, hogy ez egy térségi beruházás, amelyben együtt gondolkodnak a térség gazdáival és önkormányzataival. A most átadott objektumot három pályázati forrásból valósították meg, mégis egy egységként, egy helyszínen működnek. A segítségével szeretnének egy olyan rendszert felépíteni, amelyben a megyében megtermelt és feldolgozott alapanyagokkal látnák el a közétkeztetésben részt vevő veszprémi és a környéki konyhákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában