szavazás

2019.10.29. 07:00

A balatonfűzfői alakuló ülésen nem döntöttek az alpolgármesterről

Kis híján botrányba fulladt a frissen megválasztott fűzfői képviselő-testület első nyilvános ülése, amikor a testületi tagok nem szavazták meg az alpolgármester személyét.

Sági Ági

A nyilvános testületi ülést a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ színháztermében tartották

Fotó: Sági Ági/Napló

A nyilvános testületi ülést ünnepélyes keretek között a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár épületének színháztermében tartották, ami teljesen megtelt érdeklődőkkel. Az ülés műsorral kezdődött: a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és a Balaton Dalkör is fellépett egy rövid előadással.

Ezt követően az új polgármester, Szanyi Szilvia felolvasta Kontrát Károlynak, a térség országgyűlési képviselőjének üdvözlő sorait. Bejelentette azt is, hogy Balatonfűzfő közel 30 millió forintot nyert az önkormányzati utak felújítására. Majd felolvasta az alakuló ülés tervezett napirendi pontjait, melyeket a testület öt igen, egy nem és egy tartózkodás mellett fogadott el.

Az első napirendi pont szerint az egybegyűltek meghallgatták Lublóy Géza, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnökének beszámolóját. A beszámolót követően a HVB elnöke felkérte Marton Béla leköszönő polgármestert, hogy adja át a város kulcsát Szanyi Szilvának, majd elsőként a képviselő-testület tagjai, utánuk pedig az új polgármester tett esküt.

A negyedik napirendi pont az alpolgármester személyének megválasztása volt. Szanyi Szilvia hangsúlyozta, hogy polgármesterként ő jelölheti meg, kivel szeretne alpolgármesterként együtt dolgozni, majd méltatta a felkért Lajkó Frigyes érdemeit. Kifejtette, hogy turisztikai szakemberként régóta együtt dolgozik a képviselővel, aki több civil szervezet vezetője és tagja.

A titkos szavazás előtt szót kért Soós Gábor testületi tag, aki kifejtette, hogy véleménye szerint a fűzfői polgárok nem azért választották meg a független Szanyi Szilviát, hogy egy párt támogatásával indult alpolgármestere legyen a városnak. (A hattagú balatonfűzfői képviselő-testületbe négy függetlenként, és két Fidesz–KDNP-támogatással indult képviselő került, az egyikük Lajkó Frigyes, aki a polgármesteri székért is harcba szállt).

A napirendi pontoknál nemmel szavazó Gál Andrea pedig azt hangsúlyozta, hogy az új testület ráérne később döntést hozni az alpolgármester személyéről.

A szavazás lezajlott, egy érvénytelen mellett három igen, és három nem szavazat született, így az alpolgármester személyét nem szavazták meg.

A nyilvános testületi ülést a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ színháztermében tartották
Fotó: Sági Ági/Napló

A nézőtéren helyet foglaló körülbelül 150 fűzfői lakos hangos bekiabálással adott hangot nemtetszésének, a bekiabálások alapján a színházteremben összegyűltek támogatták volna Lajkó Frigyes alpolgármesteri címét.

Az ingerült hangulatot Szanyi Szilvia lassan lecsillapította, és azt ígérte, hogy a testület következő, szerdai ülésén az alpolgármester személyéről is döntés születik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában