a fizika egyik fejedelme

2019.10.08. 11:30

Emléktáblát avattak Füreden Eötvös Loránd halálának századik évfordulóján

Fát ültetett és emléktáblát avatott Eötvös Loránd, a geofizika atyja halálának századik évfordulója alkalmából Balatonfüred önkormányzata, a Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Geofizikusok Egyesülete (MGE) a Tagore sétányon szombaton.

Kovács Erika

Megkoszorúzták a frissen avatott emléktáblát a sétányon

Fotó: Penovác Károly/Napló

Bóka István polgármester báró Eötvös Lorándról, a világhírű fizikusról, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökéről és kultuszminiszterről halálának centenáriuma alkalmából kiemelte, az UNESCO az idei évet Eötvös-emlékévnek nyilvánította.

A tudós méltatása után fát ültettek, és emléktáblát avattak a Tagore sétányon
Fotó: Penovác Károly/Napló

E kiemelkedő évforduló emlékére az MFT és az MGE közös vándorgyűlést szervezett a városban a napokban, amelynek keretében az önkormányzattal együtt fát ültetnek. Füred élen jár a tudósok emlékének ápolásában, Nobel-díjas indiai költő ültette a sétány első fáját, majd mások mellett több Nobel-díjas tudós emlékére ültettek fát.

– Eötvös kiemelkedő tudósa és közéleti személyisége volt az országnak, kísérleti fizikusként nevéhez fűződik egyebek mellett a torziós inga feltalálása. Bővítette a népiskolák számát, kollégiumot alapított, elindította pályáján Kodály Zoltánt, Szegfű Gyulát – emlékezett a polgármester.

Zelei Gábor, az MGE elnöke sokoldalú tudósnak, geofizikusnak nevezte Eötvöst, akit ma is világszerte elismerés övez. Matematikai-fizikai társulatot, lapot, turista egyesületet alapított, 18 éves korától haláláig sikeres hegymászó, többek között kisbolygót, krátert neveztek el róla. Háromszor jelölték Nobel-díjra. 1901–1903 között rendszeres gravitációméréseket végzett a Balatonnál, amelyek nagyban előmozdították a tó tudományos kutatásait is.

A befagyott tavat tükörsima felülete miatt választotta kísérlete helyszínének. Az Eötvös-ingának köszönhető az első földtani eredmény: a tó tengelyével párhuzamosan egy tektonikai vonal húzódik, és segítségével kőolaj- és földgázlelőhelyeket találtak. Einstein a fizika egyik fejedelmének nevezte Eötvöst.

Megkoszorúzták a frissen avatott emléktáblát a sétányon
Fotó: Penovác Károly/Napló

A tudós méltatása után fát ültettek, és emléktáblát avattak a sétányon, ahol koszorúkat helyeztek el. Az ünnep alkalmából az Eötvös Loránd nevét viselő helybeli iskola és Balatonfüred Város Fúvószenekara szép műsort adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában