rangsor

2019.10.24. 12:45

Ismét a legjobbak közé került a Lovassy és az almádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium

A Lovassy László Gimnázium a vidéki gimnáziumok között, a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium pedig a két tanítási nyelvű gimnáziumok között az ötödik legjobb.

Balla Emőke

Fotó: Penovác Károly/Napló

A HVG ismét elkészítette a legjobb száz gimnázium listáját. Ahogy az előző években, úgy idén is három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát. A rangsort a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti. A legjobb tíz gimnázium listáját budapestiek dominálják, egy vidéki, a győri Kazinczy fért be közéjük.

A Lovassy évek óta jó helyezést ér el az országos rangsorokban

A veszprémi Lovassy László Gimnázium idén a 17. az országos rangsorban, a vidéki gimnáziumok között viszont az ötödik. Schultz Zoltán igazgató úgy fogalmazott, a legjobb intézmények között csak kis különbségek vannak, ebben a rangsorban jó nevű gimnáziumok állnak előttük és mögöttük. A Lovassy László Gimnázium egyik évről a másikra kiemelkedően szerepel, évek óta jó helyezést ér el az országos rangsorokban.

Az igazgató elégedett az eredménnyel, az pedig különösen öröm, hogy részrangsorokban is előkelő helyen végzett az iskola: a vidéki gimnáziumok között az ötödik, a felsőoktatási felvételin egyetemre bejutó diákok listáján a bejutási pontszám átlaga alapján a 8., a matematika érettségi szempontjából a 11. Két hete adtunk hírt róla, hogy a legjobbiskola.hu portál magyar középiskolákat értékelő rangsorában a Lovassy gimnázium lett az első. Az a portál öt év érettségi és kompetenciamérési eredményeit átlagolta, a mostani rangsor egy év, a tavalyi eredményeit vette figyelembe.

Javított a tavalyi eredményén

A balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium ötödik a két tanítási nyelvű gimnáziumok között, 10. a vidéki intézmény között, az országos rangsorban pedig a 25. Az iskola javított a tavalyi eredményén, hiszen akkor 17., illetve 27. volt, az ötödik hely azonban változatlan. Dudásné Pirik Mariann intézményvezető úgy értékelte, a rangsorok, mérések, eredmények alátámasztják célkitűzéseiket, a képzési rendszer sikerességét. A nulladik évfolyam szoros előkészítő év, a kilencedik évfolyamtól matematikát, biológiát, történelmet és célnyelvi civilizációt tanulnak idegen nyelven a diákok.

A diákok az emelt szintű angol nyelvi érettségi legalább 60 százalékos teljesítésével és két célnyelven tanult tantárgyból tett eredményes érettségi vizsga letételével felsőfokú, C1 típusú komplex nyelvvizsga bizonyítványt is szerezhetnek, amit minden tanuló teljesít. Az országos rangsor a hazai továbbtanulási eredményt veszi figyelembe, a külföldi egyetemre való bejutást nem, noha az almádi gimnáziumból többen választják az utóbbi lehetőséget. Az igazgató hozzátette: bár sokan humán képzőhelynek tartják az intézményt, ez nem így van; tanulóik a matematika és a természettudományos tantárgyakban is jól teljesítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában