Emlékezés a tragédiára

2019.10.05. 07:00

Kilenc éve történt az ajkai vörösiszap-katasztrófa

Súlyos ökológiai csapást mért Kolontárra és Devecserre a kilenc esztendővel ezelőtt történt vörös­iszap-katasztrófa, melyet elfeledni soha nem lehet, csupán együtt élni a tragédiával és erőt meríteni az akkor tapasztalt közösségi összefogásból.

Borsos Renáta

Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere vezetésével indult a fáklyás menet Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

2010. október 4-én történt az Ajka melletti vörösiszap-tá­roló gátjának átszakadása, a súlyos ökológiai katasztrófáról minden évben megemlékeznek. A borzalmakat átélők a mai napig megrendülten gondolnak a tíz áldozatra, idézik fel a történteket.

A kolontári megemlékezésen Bolyki Balázs énekelt. A faluban kilenc halálos áldozata volt a tragédiának Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kolontáron szentmisével kezdődött a megható ünnepség. Az emlékparkban Tili Károly polgármester úgy fogalmazott, a katasztrófát elfelejteni nem lehet, együtt kell élni a fájdalommal. Kiemelte, Kolontáron kilenc halálos áldozata volt a tragédiának, nevüket márványtábla őrzi örökre. Megjegyezte, örök hála és köszönet illet mindenkit, aki a világméretű összefogásban akkor segített a településen. A megemlékezés Bolyki Balázs énekével, valamint fáklyás felvonulással zárult. Az emlékezők végigvonultak azokon az utcákon, melyeket a vörösiszap áztatott, hogy elhelyezzék mécseseiket.

A megemlékezés Devecserben a helyi ifjúsági zenekar térzenéjével kezdődött a Makovecz parkban. Az Újjászületés kápolnájánál a misét Nagy Nándor Richárd katolikus plébános és Kovács Viktor evangélikus lelkész közösen celebrálta. Azt követően fáklyásmenet indult az emlékezés kopjafájához, ahol Ferenczi Gábor polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő mondták el gondolataikat.

Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere vezetésével indult a fáklyás menet Fotó: Balogh Ákos/Napló

– A példátlan ipari és ökológiai katasztrófa feldolgozhatatlanul beivódott a település kollektív emlékezetébe. Példátlan összefogás eredményeként Devecser újjáéledt, a természet is újraélesztette önmagát. A traumát azonban a károsultak nem feledik. A sebeket gyógyítsa majd be az igazságszolgáltatás, a felelősök nevét határozzák meg végül – jegyezte meg Ferenczi Gábor.

Kovács Zoltán kiemelte, a katasztrófa napja úgy vésődött be az érintettek emlékezetébe, mintakőtáblába az írás. Megjegyezte, a károk megtérítésében a kormány élen járt. Megmozdult az ország, sok önkéntes segített. A település nem vesztette el a hitét, Devecser az összefogás városa jelzőt nem véletlenül érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában