Örökbe fogadták az utat

2019.10.06. 11:35

Közösségi összefogással újult meg az út Somlóvásárhelyen

Október 3-án adták át azt a Somló-hegyhez vezető felújított „bekötő” utat, melynek felújítására a nyár elején adománygyűjtést szervezett a somlóvásárhelyi önkormányzat és képviselőtestülete „Fogadd örökbe a Somlót” szlogennel.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Marton Zsolt a község polgármestere azt mondta örökbe fogadták a Somló-hegy útjainak egy darabját azzal, hogy saját hozzájárulásukat csekken vagy bármely más módon befizették. Úgy fogalmazott ünnepi beszédében, hogy ezen a napon azt az összefogást ünneplik – azon túl, hogy felavatnak egy felújított útszakaszt -, amely megmutatta, milyen az, amikor jómódú vállalkozó és szerényebb anyagi körülmények között élő nyugdíjas vagy éppen miniszter egy közös cél megvalósításáért összefog.

Hozzátette, ez a közösség megmutatta, hogy nem csak a környezetük segítségére számítva, hanem saját erőből is születhetnek nagy dolgok. Leaszfaltoztak 3324 m2, azaz közel 700 méter utat, 28 darab útjelző bóját, tíz közlekedési táblát helyeztek el a felújított útszakaszon. A 118 adakozó között 3 civil szervezet, 8 vállalkozó, 107 magán ember, köztük egy miniszter és egy országgyűlési képviselő volt. A polgármester azt is elmondta, hogy a legkisebb adomány összege 1000 forint volt, a legnagyobb összegű befizető 10 millió forintot adományozott. Az út teljes költségvetése bruttó 28.522.456 forint.

Kovács Zoltán a térség országgyűlési képviselője hozzátette, hogy a nincs még egy ilyen történelmi borvidék Magyarországon és nincs még egy ilyen közösség, aki a Somló érdekében vagy bármilyen hegy érdekében összefogott volna. Elmondta, hogy sajnos pályázati forrásokra ez az útszakasz nem tudott pályázni, ezért fordult a polgármester a helyi közösséghez. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hogy Marton Zsolt polgármester az összefogás lelkeként mindent megtett azért, hogy ez a nap mihamarabb elérkezzen.

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Az ünnepélyes szalagátvágást követően az adományozók aszfaltjegyet vehettek át az adományaik cserébe.

Az ünnepségen közreműködött Kovács Gábor, a Lyra ének együttes, és az Ajka-padragkút Néptáncegyüttes valamint a somlóvásárhelyi óvoda Manócska csoportja, Hardiné Katona Brigitta és Kiszlinger Erika óvónők segítségével. A hegy kapujánál található vendéglőben a finom nedűvel, süteményekkel és rétesekkel vendégelték meg a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában