fejlesztések a városban

2019.10.08. 11:00

Napelemes lámpákat telepítettek Várpalota több pontján

Környezetbarát, napenergiával működő lámpatesteket telepített a város több részén a napokban az önkormányzat.

Szabó Péter Dániel

A város több pontjára is kerültek napelemes köztéri lámpák

Fotó: Szabó Péter Dániel

A megújuló energiával működő, hálózatfüggetlen világítóeszközök a gyors telepítésnek köszönhetően árokásás és kábelfektetés nélkül kerültek végső helyükre. A helyszínen megtudtuk, a munkálatok azokat az utcákat érintik, ahol a kábeles hálózati közvilágítás kiépítése problémával jár.

– Tavasszal kereste meg önkormányzatunkat a cég, s mutatta be termékeit. Úgy gondoltuk, azokon a helyeken, ahol a villamosenergia-hálózat bővítése vagy kiépítése problémás, ott telepítünk ilyen lámpákat. A balatonfűzfői sétányon is jól működnek már a lámpáik, ezért döntöttünk végül a telepítés mellett.

A Nagy Gyula utcában a lakosság évek óta kérte, hogy valamilyen módon oldjuk meg a közvilágítást. Itt összesen hat lámpatestet helyeztünk ki, amelyek mindegyike automatán kapcsol be sötétedéskor, s kapcsol ki reggel, amikor már feljött a nap – mondta el kérdésünkre a helyszínen Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere.

A város több pontjára is kerültek napelemes köztéri lámpák
Fotó: Szabó Péter Dániel

A lámpatestek öt órán keresztül 70 százalékos alapfénnyel működnek, ami az éjszakai órákra 30 százalékra csökken úgy, hogy mozgás­észleléskor 100 százalékos fényerőt bocsátanak ki. Az élettartamuk 12 év, az akkumulátort öt év után kell cserélni. Rossz idő esetére 7–10 nap közötti tartalékkal rendelkeznek, fényerejük 2000 lumen.

Ilyen környezetbarát lámpatestek Várpalotán a Nagy Gyula utca mellett kerültek még a Hegyalja utcába, a Jókai utca 11. mögötti parkolóba, a Mártírok útján a fogorvosi rendelő melletti parkolóba, a Beszálló-lakótelepre, a Gagarin utcába, a Szent Borbála utcába, a Faller Jenő utcai fitness park és játszótérre, valamint Inotán a Bercsényi utcába, a temető bejáratához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában