gasztroünnep

2019.10.08. 11:00

Szüreti vigadalom és gombás ételek versenye Sümegen

A Szüreti vigadalom keretében Veszprém megye értékeinek napját is rendezték a Palotakertben. A Bakony és Balaton ízei – gasztroünnepen a gombaételek főzőversenye sem maradhatott el.

Tóth B. Zsuzsa

Cseh Tamás (balról) csapata, a Veszprémi betyárok tokányt készítettek sertéslapockával

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amellett Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Értéktár Bizottsága immáron negyedik alkalommal adta át az adott naptári évben megyei értéktárba felvételt nyert értékek javaslattevői számára a díszoklevelet és a Veszprém megye értéke logóval ellátott plaketteket, táblákat.

Elismerést kapott agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában Horn Miklós növénynemesítő kandidátus életműve és a nemesített „Lovászpatonai” növényfajták, az ipari és műszaki megoldások kategóriában a tési szélmalmok, a kulturális örökségek kategóriájában Nagy Sándor festő- és üvegművész, grafikus- és textilművész életműve, Nesó Sándor csont-, szaru-, fafaragó pásztorművészete, a Békássy-Hollán Sírkápolna, A plébániatemplom Maul­bertsch-freskói, a Vadvirág Néptáncegyüttes és utánpótlás csoportjainak tevékenysége, továbbá a Veszprém Megyei Príma Díj.

Az épített környezet kategóriában Sümeg város erődítményrendszere, a Vár és a Sümegi Püspöki Palota. Az ünnepen lehetőség nyílt a helyi termelők, kézművesek, alkotók és előadók számára a bemutatkozásra, de Veszprém megye egész területéről érkeztek értékőrök és értékteremtők. Alkotásaikkal, kézműves bemutatóikkal hozzájárultak a hagyományápolás, a települési értékek gyűjtése mint Kárpát-medencei mozgalom bemutatásához.

Cseh Tamás (balról) csapata, a Veszprémi betyárok tokányt készítettek sertéslapockával
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ugyanakkor a Hungarikum Mozgalom missziójának bemutatása és a nemzeti identitástudat erősítése mellett idén először megjelent egy új kezdeményezés, amely a térség közösségi életére hivatott hatást gyakorolni.

Nevezetesen Veszprém megye jellegzetes gasztronómiai termékeinek: a Bakony erdeinek gombái, a Balaton-parti ízek, és a híres borvidékeink folyékony kincsei prezentálásával hirdette az esemény a Veszprém megyei patriotizmust. A szervezők célja, hogy hagyományt teremtsenek és kezdeményezésük a jövőben Kárpát-medencei szintű eseménnyé emelkedjen.

A főzőversenyen a Veszprémi betyárok Cseh Tamás vezetésével szemcsésnyelű fenyő tinóru és vörösesbarna nyálkás gombából tokányt készítettek sertéslapockával úgy, ahogy anno Savanyú Jóska szerette. A Négyes számú veszprémi csapat két fiatal lánytagja baconos, sajtos, gombás, tejszínes tésztát készített kifőtt tésztával.

A veszprémi Konyhatündérek gombakrémlevessel, tejszínes gombamártással és krokettel, valamint gombás velős pirítóssal várták a zsűrit. A sümegi csapat, a Gyüttmentek tagjai egy munkahelyről érkeztek családi erősítéssel. Első alkalommal főztek, alkalmi konyhájukban tócsi készült, gulyás főtt, és tojásos rántotta sült csiperkével, sötét érdestinóruval és vargányával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában