magyarok kenyere

2019.10.04. 11:30

Több mint két tonna lisztet adományoztak a megyei karitatív szervezeteknek

Csütörtökön megtartották a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program adományozónapját Veszprémben.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

A program keretében búzát gyűjtenek az ország minden tájáról és a határon túlról, hogy az abból készült lisztet karitatív szervezeteknek adományozzák.

A kilenc éve futó program sikerét jelzi, hogy az első évhez képest idén hatvanszoros búzamennyiség jött össze, több mint ötezer gazda felajánlásából.

Szijártó László, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója, Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai koordinátora, Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke és Baráth Gábor, a Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének igazgatója az adományozónapon Fotó: Sági Ági/Napló

– Veszprém megyében július végén Tésen tartottuk az összeöntő napot. Tavaly 50 felajánlónk volt és kilenc tonna búzát gyűjtöttünk, idén közel tizenhat tonna búza gyűlt össze 155 felajánlótól. Több gazdát szólítottunk meg, és nem a felajánlott mennyiség volt a lényeg, hanem az, hogy mindenki érezze magáénak ezt a programot. Tizenhárom fő pénzadománnyal is segített – mondta el Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém Megyei Szervezetének elnöke.

A búzát a Szatmári Malom Kft. veszprém-kádártai üzemében őrölték le, belőle közel 10 tonna liszt készült. Veszprém megye három tonna lisztet ajánlott fel a központi elosztás számára, ahonnan a határon túli karitatív szervezetek támogatása történik. A megyében maradt hét tonnát három megyei karitatív szervezet között egyenlően osztották el.

2320 kilogramm lisztet vehetett át jelképesen egy adományozólevél és egy kosár liszt formájában Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai koordinátora, Szijártó László, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója és Baráth Gábor, a Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének igazgatója.

Az adományozónapon emléklapot vehettek át felajánlók és Tés polgármestere, Fodor-Bödös István János is a búzaösszeöntő nap megszervezésében nyújtott segítségéért. Külön megköszönték a mezőlaki Gabért Szövetkezet és a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. közreműködését a búzagyűjtésben és a Laczkó Dezső Múzeum segítségét az augusztus 20-i kenyérünnep lebonyolításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában