Versengő diákok

2019.11.25. 11:00

A természettudományi ismeretek kerültek fókuszba Veszprémben

Általános iskolás diákok mérték össze tudásukat a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában rendezett Szabó Szabolcs-vándorkupán.

Balla Emőke

Az írásbeli fordulón öt feladat várt a csapatok tagjaira

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Alapítvány által hirdetett verseny célja, hogy elsősorban vidéki és határon túli általános iskolások mérjék össze tudásukat komplex természettudományos feladatok, problémák megoldásában. A versenyre Pestszentimréről, Nagykanizsáról, Szolnokról, Nagyváradról és Veszprémből érkeztek a négytagú csapatok, hetedik-nyolcadik osztályos diákok, tájékoztatott Nagyné Czaun Marianna, a Kossuth-­iskola intézményvezetője.

A program elején a szervezők városnéző sétára hívták a diákokat, nevelőiket és az alapítvány képviselőit, akik megtekintették a belváros és a vár nevezetességeit. Az írásbeli fordulón öt feladatot kellett megoldaniuk a csapatoknak, mialatt a kísérő nevelők szakmai megbeszélést tartottak a természettudományos tárgyak oktatásáról. Az ismerkedési est után kézműves-foglalkozáson, közös játékon vehettek részt a tanulók.

Másnap a diákok bemutatták az előzetesen kapott feladatokat, Fizikai törvények megvalósulása az élőlények (hely- és helyzetváltoztató) mozgásában témakörben. A csapatoknak egy posztert kellett készíteni, melyet a zsűri értékelt. A tanulók az egysejtűekről, a halakról, a molnárkáról és a sisakos baziliszkuszról tartottak előadást. A versenyt egy kvíz, majd egy logikai játék zárta.

Az írásbeli fordulón öt feladat várt a csapatok tagjaira
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az országos megmérettetésen első helyezést ért el a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola csapata, második a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola Ráják csapata (Falus Eszter, Széplaki Zéta Zoltán, Nagy Flóra és Németh Levente, felkészítőik: Zsámár Gyöngyi és Mészöly János), harmadik a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Lutra csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában