állományfeltöltés

2019.11.23. 11:00

Hadkiegészítési rendszergyakorlást tartottak Pápán

Hadkiegészítési feladatait ezúttal Pápán gyakorolta a honvédség, gimnazisták és meghívott vendégek részvételével, közelharc-bemutatóval.

Laskovics Márió

A szimulációs program az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos állomány közelharc-bemutatójával zárult Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyar Honvédség Veszprém megyei állományfeltöltési gyakorlatát idén a pápai Huszár Közösségi Házban tartották meg pénteken. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központja a Feltöltés 2019 nevű rendszergyakorlás során a Petőfi Sándor Gimnázium diákjaival szemléltette a társszervezetek – a megyében állomásozó katonai szervek, a megyei védelmi bizottság, a járási hivatal, az önkormányzat és a Honvéd Bajtársi Klub – meghívottainak, hogyan történik a 21. században a személyi és eszközállomány feltöltése. Tulajdonképpen egy sorozóbizottság munkáját szimulálták a regisztrációtól kezdve a pszichológiai teszten, esetleges elbeszélgetésen, az orvosi vizsgálaton át a szolgálati munkakör kiosztásáig.

Egy sorozóbizottság munkáját szimulálták a regisztrációtól kezdve a pszichológiai teszten, esetleges elbeszélgetésen, az orvosi vizsgálaton át a szolgálati munkakör kiosztásáig. A háttérben balra Soós Gyula őrnagy, középen Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tizenöt éve, 2004 novemberében szereltek le Magyarországon az utolsó sorkatonák, helyüket fokozatosan szerződéses katonák vették át. Az Alaptörvény előírja, hogy a parancsnokságnak folyamatosan fel kell arra készülnie, hogy különleges jogrend – rendkívüli-, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, váratlan támadás, (terror)veszélyhelyzet – esetén sorozási feladatát is bármikor el tudja látni. Az állomány minden évben gyakorolja ezen képesség fenntartását. Ilyen esetekben egyébként Veszprémben és egy külső helyszínen kell sorozóbizottságot üzemeltetni, tudtuk meg.

Soós Gyula őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A hétköznapi toborzásokon, érdekvédelmi tevékenységen túl a hadkiegészítései feladatokban szintén részt kell vennünk, illetve fel kell rá készülnünk. A pápai alakulat közreműködésével megfelelően mutattuk be, hogyan valósul meg a személyi állomány utánpótlása a gyakorlatban, hogyan történne, ha civil állampolgárokat hívnánk be különböző feladatok ellátására – mondta el Soós Gyula őrnagy, a központ parancsnoka.

A szimulációs program az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos állomány közelharc-bemutatójával zárult Fotó: Laskovics Márió/Napló

A megyei védelmi bizottság igazgatási munkájáról Huszár Péter alezredes, titkár, a feltöltés menetéről pedig Soós Gyula őrnagy tartott tájékoztató előadást. A program az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány közelharc-bemutatójával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában