Zöldebb jövőkép

2019.11.28. 07:00

Három pilléren nyugszik a pápai fásítási program

A következő 3–5 évben 25 ezer hektárral bővül majd hazánk erdő­területe – hangsúlyozta Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium előtti parkban történt faültetések előtt.

Polgár Tibor

Áldozó Tamás polgármester, Zambó Péter és Varga László (a képen balról jobbra)

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Áldozó Tamás polgármester, Zambó Péter és Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója három kocsányostölgy-csemete elültetésével hívta fel a figyelmet a november elején elindult országfásítási program jelentőségére.

Az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára kiemelte, 22 állami erdőgazdaság 86 településen összesen 550 hektár új erdő telepítésével vesz részt a mintaprogramban, az ehhez kapcsolódó munkákat idén ősszel és 2020 tavaszán végzik el. Az erdőgazdaságok közel kétmillió csemetét és száz tonna makkot vetnek el.

Zambó Péter megjegyezte, ez jelenti az első lépést ahhoz, hogy a következő 3–5 esztendőben 25 ezer hektárral bővüljön Magyarország erdőterülete. Hozzátette, az országfásítási programnak három fontos pillére van: a meglévő kétmillió hektár erdő szén-dioxid-megkötő képességének megőrzése, a gazdálkodók és az önkormányzatok bevonásával megvalósítandó fásítás, erdőtelepítés, továbbá az erdőgazdaságok által elindított szemléletformálás, környezeti nevelés erősítése.

– A program nemcsak az erdőtelepítésről szól, hanem az országfásításról is, tehát az erdőterületek növelése mellett az ország fával borított területeinek bővítése ugyanolyan hangsúlyos. Már két-három fa elültetésével is nagyon sokat teszünk a következő nemzedékek életének javításáért – jelentette ki az államtitkár.

Áldozó Tamás polgármester, Zambó Péter és Varga László (a képen balról jobbra)
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Áldozó Tamás úgy fogalmazott, Pápán különleges felelősségük van a zöldterületek megóvása és bővítése terén, ugyanis az elődöknek köszönhetően a város 54 hektárnyi zöldterülettel rendelkezik. – Szeretnénk ezt az 54 hektárt jól gondozni, ezért 2020-ban és 2021-ben a már elnyert európai uniós projektjeinknek köszönhetően a parkok megújítására, illetve új közparkok kialakítására közel 2,5 milliárd forintot fogunk költeni – tekintett előre a polgármester. Mint mondta, a pápai önkormányzat csatlakozik az országfásítási programoz is, jelenleg azoknak a területeknek a behatárolása zajlik, amik bevonhatók a mintaprogramba.

– Minden lehetőségünk adott ahhoz, hogy ez a program sikeres legyen Pápán, hiszen rendelkezésre áll hozzá 6-8 hektár erdősíthető területünk, valamint egy kiváló szakmai partnerünk, a Bakonyerdő Zrt. Így fák ezreit, tízezreit tudjuk telepíteni a város határába – közölte Áldozó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában