Vadászok elismerése

2019.11.20. 07:00

Hubertlaki Kereszt a kiváló munkáért

A Veszprém Megyei Vadászkamara trófeaszemléje előtt tartották meg a hagyományos megemlékezést a hivatásos vadászok hubertlaki emlékhelyénél.

Molnár Sándor

A díjazott Süveges György, Maróti Béla és Johanidesz Péter az emlékhelynél

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ezúttal kiemelkedő munkájukért hárman – Süveges György, Johanidesz Péter és Maróti Béla – vehették át a Hubertlaki Kereszt kitüntetést.

A Veszprém Megyei Vadászkamara, a Ba­kony­erdő Zrt., a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezetői, munkatársai és a vadászok közösen tartottak megemlékezést a hubertlaki vadászemlékhelynél. Az ünnepség a Bakony Vadászkürt Egylet kürtszavával kezdődött, majd köszöntőjében Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, azért emelték az emlékoszlopot, hogy legyen egy hely megállni és emlékezni azokra az emberekre, akikre ráillik a szó: hivatásos vadász.

– Emlékezzünk azokra a kollégákra, akik fáradságos munkájukkal a Veszprém megyei vadgazdálkodást segítették. Nevelték azt a vadat, amelyre most vadászunk, és példát mutattak azoknak, akik még hajlandók felvállalni, hogy életcéljuknak, hivatásuknak választották a vadgazdálkodást – fogalmazott a vezérigazgató, aki kiemelte még, hogy erdőgazdaságuk szakszemélyzete – erdészként és vadgazdálkodóként – a hivatása szerint ráruházott felelősséggel és küldetéssel fáradozik azon, hogy a természetes táj részeként a vadállományt és annak minőségét folyamatosan javítva fenntartsa.

Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója megjegyezte, hogy nem könnyű ez a munka ebben a változó világban, ahol a társadalom is változik, és egyre távolabb kerül a természettől. Az internet és az elektronika világában a vadászat és az erdőgazdálkodás szerencsére még a gyakorlati dolgok között maradt. Kiemelte, hogy napjainkban a természet is változik, és ez a legnagyobb kihívás a szakma részére. A Bakony híres a vadgazdálkodásáról, és ez büszkeséggel töltheti el azokat a hivatásos vadászokat és erdészeket, akik ebben az összetett munkában részt vesznek.

Szekrényes Tamás, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) megyei szervezetének hivatásos vadász alelnöke elmondta, hogy megyénkben 179 hivatásos vadász tevékenykedik, akik fáradhatatlanul, kitartó lelkesedéssel űzik hivatásukat. Elhivatottságuknak és szakértelmüknek köszönhető a megalapozott, tervszerű és magas színvonalú vadgazdálkodásunk.

A köszöntőket követően a munkájukat kiemelkedően végző hivatásos vadászok részesültek Hubertlaki Kereszt kitüntetésben. Süveges György, a Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészete magyarpolányi vadászkerületének kerületvezető vadásza és Johanidesz Péter erdész, a Verga Zrt. Királyszállási Erdészetének lőtér­erdész- és vadászkerület-vezetője és kerületvezető vadásza.

A díjazott Süveges György, Maróti Béla és Johanidesz Péter az emlékhelynél
Fotó: Penovác Károly/Napló

Harmadikként az Országos Magyar Vadászkamara elnökétől, Jámbor Lászlótól vehette át a kitüntetést Maróti Béla okleveles vadgazda, aki már ötven esztendeje hivatásos vadász különböző beosztásokban. A Magyar Egyetemes Ebtenyésztés életműdíjasa, Nimród-érmes és a Magyar Természeti-vadászati Örökségért Érdemkereszt viselője. Jelenleg a Felhő Veszprémi Vadász- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Az ünnepség végén Jám-bor László, az OMVK elnöke, Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke és Szekrényes Tamás megkoszorúzta a hivatásos vadászok emlékoszlopát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában