téli üzemmód

2019.11.08. 20:03

Jöhet a tél: Veszprém megyében is készenlétben áll a közutas cég

Téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyében is november 10-től, vasárnaptól, közölte Fekete János Veszprém megyei igazgató és Zugor István üzemeltetési osztályvezető a Veszprém megyei igazgatóságnál tartott sajtótájékoztatón pénteken, amire társszerveiket elöljáróit, képviselőit is meghívták. Újdonság, hogy a Hárskút-Lókút közötti szakasz is a közutas céghez tartozik.

Kovács Erika

20191108 Veszprém, Közút, télindító sajtótáj. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

-Minden készenlétben áll a télre, szögezték le a cégvezetők. Fekete János és Zugor István elmondta, vasárnaptól téli üzemmódra váltanak. Négy mérnökségen, Ajkán, Pápán, Tapolcán, Veszprémben, és a zirci telephelyen 228 ember dolgozik, kilencen közfoglalkoztatottak.

Veszprémben bemutatták a téli munkálatokra készenlétben álló gépeiket is
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Veszprém megyéhez 1638 kilométeren végzik a téli munkát központi irányítással, 24 órás szolgálattal, ügyeleti rendszerben. 48,4 kilométer kerékpárút is tartozik a megyei céghez, amiből kilenc kilométeren biztosítják a téli közlekedést, főleg munkába járásnál. Összesen 32 nehézgépjármű, öt rakodógép, kilenc hómaró, 8580 tonna útszóró só, 113 049 liter kálcium-klorid, és 570 tonna érdesítő anyag van. Végeztek dolgozóik és a gépek felkészítésével, 22 kilométeren hófogó rácsokat helyeztek ki, 28 kilométeren hóvédő erdősávok adnak biztonságot. Új gépet állítottak üzembe a veszprémi kerékpárútnál. Jelenleg növénygondozást, útkarbantartást, kátyúzást végeznek.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Téli időjárásnál a munkálatokat ütemtervek szerint végzik, először az autópályákon, autóutakon, főutakon, majd a felüljárókon, hidakon dolgoznak. Aztán a mellékutakon, az alacsony forgalmú bekötőutakon. A fontos szakaszokon megelőzési céllal sóznak is, például autóutakon, főutakon. A hóeltakarítást akkor kezdődik, ha a hó vastagsága meghaladja az öt centimétert, az alatt sóznak, megelőzve a hó lefagyását. Előfordulhat, hogy folyamatos hóeséskor, ónos esőnél megfeszített munkánál is téliesek maradnak az utak, és adott esetben leállítják a kamionokat.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A közúthoz kerül a Hárskút-Lókut közötti szakasz, és ha szükség lesz rá, télen lezárják. A cégvezetők üdvözölték a kitűnő együttműködést a társzervekkel, és köszönettel szóltak a lakosság bejelentéseiről is. Kiemelték az információs rendszerüket, aminek alapvető jelentősége van a gyors, hatékony munkában: így a webkamerákat, az „útmet” állomásokat, autóik nyomkövetőit. Tanácsolták, az autósok csak téli gumiabronccsal induljanak el, vigyenek például lapátot, telefontöltőt, indulás előtt tájékozódjanak, például a cég weboldaláról.

A tájékoztatón bemutatták a készenlétben álló gépeiket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában