Értékőrző kultúrvilla

2019.11.25. 07:00

Kiállítások és koncertek a felújított Gyetvai-villában Balatonfüreden

Művészeti szalonnal nyitották meg ismét a közönség előtt a Gyetvai-villát Balatonfüreden pénteken. A szecessziós épületet 1929-ben építették a Törley család utódai, a művészetpártoló tulajdonosok gazdag programot kínálnak a későbbiekben.

Kovács Erika

A villa 1929-ben épült az egykori Esterházy grófi birtokon

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Reményeink szerint tovább gazdagítjuk, színesítjük a kulturális kínálatot Balatonfüreden, ami gyönyörűen fejlődik az elmúlt évtizedekben. Így egyebek mellett kiállításokat, kiskoncerteket, előadásokat szervezünk – sorolta terveit az építészmérnök Gyetvai Zsolt a tulajdonos Gyetvai Fivérek Zrt. képviseletében.

Gyetvai Zsolt
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Gyetvai Zsolt mintegy harminc éve ideje nagy részét Balatonfüreden tölti. Elmondása szerint elkötelezett a tervezés, építés és értékmegőrzés mellett.

Az 1929-ben épült villáról felidézte: a terület, amin fekszik, eredetileg Esterházy grófi birtok volt, amit az akkori tulajdonosok felparcelláztak. Az egyik parcellán építették meg a villát a pezsgőgyáros Törley család utódai, akik aztán eladták egy vendéglősnek.

Tőle a háború után 1948-ban elvették, és az épületben a 1990-es évekig egy állami vállalat üdülőt működtetett. Aztán az épület tíz évig üresen állt, a gaztól nem látszott ki, a borospincében mosoda működött, de most ismét boroshordók állnak benne.Az épület 2001-ben került a Gyetvai testvérek tulajdonába. Rendbe tették, élettel töltötték meg, és 2010-ig itt rendezték meg az Anna-bál előtti opera-­előadásokat. A teret aztán kinőtték, és az opera-előadásokat átköltöztették a Gyógy térre.

A villa 1929-ben épült az egykori Esterházy grófi birtokon
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A villa részletes történetéről Fülöp Júlia idegenvezető beszélt, aki kiemelte, a házat az általa vezetett Füredi villasétákon is meg lehet tekinteni.

A villát Orosz György, az erdei állatok fotósa Fénnyel festett pillanatok című kiállításával nyitották meg újra a közönség előtt. Az állatok különleges pillanatait megörökítő képeket január 5-ig lehet megtekinteni. A művészeti szalont Mészár Aliz vezeti, a megnyitó hangulatát Kiss András zongoraművész előadása emelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában