Három frakció alakult

2019.11.01. 12:06

Megkezdte a munkát az új veszprémi közgyűlés

Letették esküjüket a városi képviselő-testület tagjai, és megválasztották az alpolgármestereket is a közgyűlés alakuló ülésén.

Marton Attila

20191031 Veszprém Városháza Új testület alakuló ülése Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kovács Gergely, a helyi választási bizottság elnöke elmondta, a választás jogszerű, rendkívüli esemény nélkül zajlott le, és eredményes volt. Hozzátette, az önkormányzati választáson a veszprémi választópolgárok 45 százaléka vett részt. A polgármester-választáson a megjelentek 55,2 százaléka Porga Gyulára (Fidesz-KDNP), 44,8 százaléka Katanics Sándorra (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) adta voksát.

Az ülésen előbb a mandátumot elnyert képviselők, majd a polgármester tette le esküjét. A Veszprém élére harmadszor megválasztott Porga Gyula köszönetet mondott a választás lebonyolításában résztvevőknek, a választási bizottság tagjainak, szavazókörökben dolgozóknak és az önkormányzati választáson résztvevő választópolgároknak. Felidézte, a város rendszerváltás utáni történetének egyik legsikeresebb időszaka volt az előző öt év, míg a következő öt esztendőről úgy vélte, az EKF cím elnyerése Veszprém utóbbi 100 évének egyik legnagyobb lehetősége lesz.

A testületben kilenc új képviselő kapott helyet, így az előző közgyűléshez képest a tagok fele kicserélődött. A közgyűlésben három frakció dolgozik majd: a Fidesz-KDNP-t Pálinkás Roland, az MSZP-LMP-Párbeszéd frakciót Hartmann Ferenc, a DK-Szakszervezet nevű képviselőcsoportot Katanics Sándor vezeti. Kovács Rajmund (Jobbik) nem csatlakozik egyik frakcióhoz sem.

A testületben kilenc új képviselő kezdte meg a munkát
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ülésen a képviselők titkos szavazással alpolgármesternek választották Brányi Máriát és Hegedűs Barbarát (mindketten Fidesz-KDNP), valamint megválasztották a hét bizottság (Közbiztonsági és Bűnmegelőzési, Közjóléti, Köznevelési, Ifjúsági és Sport, Pénzügyi és Költségvetési, Tulajdonosi, Városstratégiai és Városmarketing, Ügyrendi és Igazgatási) elnökeit és alelnökeit, valamint az átláthatósági biztos személyéről is döntöttek. A képviselők Bázsa Botondot delegálják az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsába Czaun János korábbi elnök helyére, aki lemondott képviselői mandátumáról, és így a Társulás elnöki feladatait sem láthatja el a jövőben.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az alakuló ülésen a képviselők a V-Busz átszervezését célzó intézkedési tervezetről is döntöttek. Az előterjesztésről szóló vitában Porga Gyula elmondta, a társaság működését vizsgáló belső ellenőri jelentés megállapította, a cég szabályszerűen működött, a hiányt az okozta, hogy a működtetés költségeit jócskán alulbecsülte a társaság előző vezetése. A város idei költségvetésében 835 millió forintot terveztek a V-Busz működtetésére, amelyet augusztusban 480 millió forinttal kellett kiegészíteni. Hozzátette, a cél továbbra is az, hogy jól szervezett és színvonalas szolgáltatást nyújtson a közösségi közlekedés, ehhez a korlátozott források miatt stabilizálni kell a céget és kiszámíthatóvá tenni a működését. Arról, hogy milyen módon alakítják át a társaság üzemeltetését, később dönt a testület.

Az alakuló ülés elején a Kapitány vonósnégyes adott műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában