Fejlődik a falusi szennyvízcsatorna-hálózat

2019.11.14. 14:00

Megoldódik a szennyvíz hosszútávú elhelyezése Béb agglomerációjában

A Béb központú szennyvízelvezetési agglomeráció fejlesztéseiről tájékoztatták a helyieket és a sajtót. A csatornahálózat Bakonykoppány és Bakonyszűcs bekötésével, a szennyvíztisztító telep medencékkel és gépekkel bővül.

Laskovics Márió

A beruházás műszaki tartalmáról Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója beszélt a környező települések polgármestereinek, meghívottjainak

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Észak- és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és- kezelési fejlesztés 4. című projektjének a Béb központú szennyvízelvezetési agglomerációt érintő fejlesztéseiről számoltak be a Nemzeti Fejlesztési Programiroda rendezvényén szerdán a bakonyszücsi művelődési házban.

Lehota István építésvezető és Fódi István polgármester a projektbemutatón
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az önkormányzat részéről Fódi István polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Lehota István, a kivitelező Colas Alterra Zrt. építésvezetője és Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója mutatta be a Csót, Bakonykoppány és Bakonyszücs települések közigazgatási területén megvalósuló beruházást, mely a 2015-ben indult, 8,5 milliárd forint támogatási összegű projekt mintegy tizedrészét képezi.

– A projekt magába foglalja a bébi szennyvíztisztító telep átépítését, illetve két faluban a szennyvízcsatorna-hálózat kivitelezését. A telepen már folyik a munka. Bakonykoppányon a 2,5 kilométernyi hálózat harmada augusztus óta elkészült, a kivitelezés várhatóan tavasszal folytatódik Bakonyszücsön, közel 3,5 kilométeren. A helyben keletkező szennyvíz Bakonykoppányon vonul át, innen hőátemelővel, 6,5 kilométeres külterületi nyomóvezetékkel jut el a bébi telepre – árulta el Lehota István.

Lukács Endre a beruházás műszaki tartalma kapcsán megosztotta, a két községben összesen 8300 méter gravitációs és 10200 méter nyomott rendszerű gerincvezeték épül, négy közbenső és egy végátemelővel. 305 házi bekötéssel számolnak, tizenhárom házi beemelővel. A többletszennyvíz miatt a 2002-ben átadott, jelenleg Béb, Csót, Ugod, Nagygyimót, Nagytevel, Adásztevel és Homokbödöge településeket ellátó szennyvíztisztító telepen a medencék térfogata 320 köbméterrel nő. A gépészet iszapcentrifugával, levegő fúvóval és kilenc egyéb géppel bővül. A szennyvíz-szolgáltatásba 526 lakost kapcsolnak be.

A beruházás műszaki tartalmáról Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója beszélt a környező települések polgármestereinek, meghívottjainak Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Ezzel a csatornázottsági mutatóink körülbelül egy százalékkal javulnak. 2,7 millió köbméter ivóvizet értékesítünk, és 2,5 millió köbméter számlázott szennyvíz van. Eszerint 93 százalékos a csatornázottság. (A bekötés- és a lakosszám alapján egyaránt 88 százalékos.) A szolgáltatásból tizenhárom község – Bakonypölöske, Bakonyság, Bakonyszentiván, Bakonytamási, Gecse, Kemeneshőgyész, Lovászpatona, Magyargencs, Nagydém, Pápateszér, Takácsi, Vanyola, Vaszar – hiányzik, de ez vízmennyiségben nem jelentős.

E helységekben három-öt éven belül épülhet ki a szennyvízcsatorna-hálózat – jegyezte meg a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója. A projektbemutató vendéglátással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában