továbbtanulás

2019.11.14. 16:00

Mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga a felvételihez

A napokban hozott döntést a kormány, amellyel az ITM javaslatára visszavonta, hogy a felsőoktatási tanulmányok megkezdésének feltétele legyen egy középfokú nyelvvizsga 2020-tól.

Horváth Virág

Forrás: pixabay.com

Még 2014-ben hozta meg a kormány azt a követelményt, hogy 2020-tól legyen feltétele a felvételinek egy középfokú nyelvvizsga letétele. A visszavonásról a minisztérium a HÖOK-kal és más szervezetekkel való egyeztetések után döntött. Azok a diákok, akik a mostani felvételi időszakban már rendelkeznek nyelvvizsgával továbbra is előnyt fognak élvezni, hiszen a plusz tudásért többletpont jár a továbbiakban is. Az MTI által kiadott közlemény szerint a komplex középfokú nyelvvizsga után 28 többletpont, a felsőfokú nyelvvizsga után 40 többletpont jár majd.

A szintén feltételként előírt egy emelt szintű érettségi továbbra is megmarad. A szabályokat pontosítják, és már az első ilyen vizsgáért jár 50 plusz pont akkor, ha 45 százalékos eredményt ér el a diák. Emelt szintű érettségi vizsgáért továbbra is maximum 100 többletpontot lehet szerezni.

Gál Balázs a Pannon Egyetem oktatási igazgatója a Napló kérdésére elmondta, amellett, hogy fontos az idegennyelv tudás, a 2020-as követelmények visszavonását pozitívan értékeli.

- Hivatalos jogszabály még nem jelent meg ezzel kapcsolatban. Az eddigi sajtótájékoztatókon elhangzott információk alapján az, hogy a most a felsőoktatásba felvételizőknek még nem kell rendelkezniük nyelvvizsgával, az összességében egy megnyugtató hír. Nyilván szükség van az idegennyelv-ismeretre, de felsőoktatási oldalról nézve úgy tűnt, hogy voltak markáns kérdések az eddig látható jogszabályi környezetben. Tehát részlet szabályok szintjén nem volt egészen egyértelmű az elképzelés – mondta el Gál Balázs.

Azt, hogy az új módosítást, a kormány döntésének a jogszabályban megjelenő változatát egészen pontosan hogyan kell majd elképzelni, egyelőre nem lehet tudni. Gál Balázs elmondta, az eddig nyilvánosságra hozott információk alapján valójában az emelt szintű érettségi követelmény megmarad, ami viszont véleménye szerint lényegesen könnyebben tervezhető és megoldható feladat. – Felsőoktatási oldalról mi azt várjuk és reméljük, hogy nagyjából úgy nézzen ki ennek a módosításnak a jogszabályban megjelenő változata, hogy kell egy darab emelt szintű érettségi, és minden más játékszabály változatlan marad, hogy a pluszpontok számítási rendszere ugyanolyan legyen, mint tavaly vagy tavalyelőtt – tette hozzá az oktatási igazgató.

A felsőoktatás Gál Balázs szerint összességében bizakodóan látja ezt a fejleményt, kiemelte, ezzel tényleg egy olyan szabályzatot vontak vissza, ami okozott volna észrevehető zavart a felvételiknél.

A diploma megszerzéséhez azonban még mindig kötelező a nyelvvizsga megléte. December 19-20. körül jelenik meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató, amely részletesen ismerteti majd a változásokat is. Ez kizárólag elektronikus formában lesz elérhető, és így is lehet majd jelentkezni a felsőoktatásba. Az összes felsőoktatási intézmény meghirdetett képzéseit látni fogják a fiatalok, beleértve azokat a ponthatárokat is, amelyeket a minisztérium határoz meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában