Jó trófeasúlyokkal zárták a szezont

2019.11.12. 11:30

Trófeaszemlével tisztelegtek az elejtett vad előtt Kővágóörsön

Az utóbbi évek legnehezebb szeptembereinek egyikén van túl a vadásztársaság, az elért eredmények mégis szépek, a legnagyobb szarvastrófea súlya pedig 9,5 kilogramm volt.

Molnár Sándor

A Csobánc Földtulajdonosi Vadásztársaság trófeaszemlét rendezett vasárnap Kővágóörsön. A katolikus templomban megtartott Hubertus-mise után az érdeklődők a helyi művelődési ház udvarán vehették szemügyre a kiállított trófeákat.

A Bakony Vadászkürt Egylet bemutatóját követően Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a történelem során a vadászat életünk fontos részét képezte, és a vadászok mindig megadták a tiszteletet az elejtett vadnak.

Gratulált a kiállított szarvastrófeákhoz, és reményét fejezte a ki, hogy a jövőben – a lakosság és a vadásztársadalom örömére – egyre többet láthatnak majd a környéken gyakran problémát okozó vaddisznók trófeáiból is.

A vendégek nagy érdeklődéssel vették szemügyre a kiállított trófeákat
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Baracskay Lajos, a Csobánc Vadásztársaság elnöke elmondta, hogy a folyamatos frontok miatt a vadásztatás rendkívül nehéz volt. Az utóbbi évek egyik legnehezebb szeptemberén vannak túl, az eredmények mégis szépek, a trófeasúlyok pedig jobbak, mint tavaly. A szeptemberben elejtett 40 szarvastrófea között nem volt mínuszos minősítésű és a legnagyobb trófea súlya 9,5 kilogramm volt.

Köszönte a környékbeli és különösen a Balaton-parti polgármestereknek, valamint a hatóságok képviselőinek, hogy elfogadták a meghívást. A vaddisznók kapcsán megjegyezte, hogy együtt kell hogy éljünk velük és kezelni kell ezt a nagyon összetett problémát, amelyet egy-két év alatt nem lehet megoldani.

 

Reményét fejezte ki, hogy a balatoni nádat 25–30 év után újra vágják majd, mert ez jelenti a legnagyobb problémát, mivel kiváló élőhelyet biztosít a vaddisznóknak. Kiemelte, hogy vadásztársaságuk sokat tesz a vaddisznóállomány csökkentése érdekében. 30 százalékkal lőtték túl az előírt tervet, 13 hajtásuk volt tavaly, míg 12 terelővadászatot tartanak idén, hogy minél kisebbre csökkentsék a lakosság és a vad találkozásának lehetőségét.

A trófeaszemlét követően a szervezők finom vadpörköltre látták vendégül a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában