az idős férfi az autó alá szorult

2019.11.09. 15:30

„Úristen, ezt nem lehet túlélni!” – Tapolcán mentett életet a pécsi tűzoltó

Amikor kihúztuk az autó alól, és magához tért az idős ember, aki egy előttünk történt balesetnél a jármű alá szorult, az csodás érzés volt! – így idézi fel a történteket Farkas Roland. A szabadnapos pécsi tűzoltó párjával azonnal megállt az eset láttán, és kérésére többen is segítettek neki.

Kovács Erika

Fotó: rendőrség

Fotó: rendőrség

- Devecserből jöttünk Tapolca irányába a párommal november 3-án, és a Halápi úton előttünk ment egy személyautó. Láttuk, hogy érkezik egy kerékpáros a bal oldali bekötőútról, aztán már arra lettünk figyelmesek, hogy az illető kifordul az útra, az előttünk levő autó hátulról fellökte, a biciklis a levegőbe, a kerékpárja meg az árokba repült. A férfi végül az előttünk levő autó elé esett, majd a jármű az első kerekeivel átment rajta, mindez a másodperc törtrésze alatt történt – idézi fel a történteket Farkas Roland.

Farkas Roland: Tudni kell felocsúdni a hirtelen tragédiából, cselekedni azonnal, tegyük meg, amit egy bajba jutott embertársunkért megtehetünk, mert adott esetben az életéért ketyeg az óra!

- Úristen, ezt nem lehet túlélni! – kiáltottam, és azonnal fékeztem, párommal együtt kitéptük autónk ajtaját, rohantunk a bajba jutott emberhez – fogalmaz a fiatalember. – Az idős férfi az autó első kerekei mögé, illetve a motor alá szorult, borzalmas volt nézni, ahogy ott feküdt mozdulatlanul, fejéből ömlött a vér.

Roland azonnal arra kérte a párját, hívja a 112-es segélyhívót. Közben az előttük levő autóban levő két ember rémülten, kővé dermedten szállt ki a járművéből. Roland felidézi, az autó alól az idős férfinak csak a lába lógott ki, úgy tűnt, nem is lélegzik, nincs életben.

A fiatalember visszarohant az autójához az emelőért, pótkerékért, faékekért, azonnal emelni kezdte a férfi feletti járművet, miközben párja elölről figyelte, és örömmel mondta, hogy lélegzik az illető.

Mire az autót Roland felemelte, még ketten megálltak segíteni, akiket arra kért, hozzanak még emelőt, pótkereket, utóbbival biztosították, hogy az autó még stabilabban álljon. Kerékkulcsot is kért az ismeretlenektől, hogy mielőbb le tudják venni az első kereket.

Fotók: rendőrség

– Igazi csapatmunka volt! – jegyzi meg a férfi, majd hozzáfűzi, mindez néhány percig tartott, tudták, a sérült életéért küzdenek. Amikor levették az első kereket, az idős embert azonnal kihúzták az autó alól. Roland a tarkójánál fogva stabilan tartotta, hogy ne mozogjon a nyaka, a fejét kicsit hátradöntötte, biztosítva ezzel a légzését, és kérte, hogy ne mozogjon. Ekkor magához tért az illető. – Mondtam neki, hogy baleset érte, de a férfi nem emlékezett semmire, viszont beszélt hozzám és a nevét is meg tudta mondani. Hogy megszólalt, csodás érzés volt, szavakkal nem lehet kifejezni! – érzékelteti Roland, akinek párja végig kapcsolatban maradt a 112-vel, beszélt a diszpécsernek arról, hogy mit csinálnak. A diszpécser elküldte a riasztást is, így nemsokára megérkeztek a rendőrök, mentők, tűzoltók, mentőhelikopter. Roland addig fogta az idős ember fejét, amíg a mentőhelikopter orvosa át nem vette tőle.

- Tudni kell felocsúdni a hirtelen tragédiából, cselekedni azonnal, tegyük meg, amit egy bajba jutott embertársunkért megtehetünk, mert adott esetben az életéért ketyeg az óra! Menjünk oda, segítsünk a sérültnek, ne féljünk, ne ijedjünk meg, és ha csak a légzést biztosítjuk, vagy megkezdjük az újraélesztést a mentősök kiérkezéséig, már megmenthetünk egy életet! – tanácsolta Farkas Roland.

Írásunk a balesetről:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában